De ultieme Instagram Stories handleiding voor beginners

Instragram Stories zijn helemaal trendy en kunnen helpen bij het groeien van je naamsbekendheid, leads of sales. Vergroot je bereik met Instgram Stories en geef een boost aan je bedrijf. Hoe? Met deze handleiding voor beginners kan jij aan de slag met het maken van je eerste story!

BETER SCOREN MET SOCIAL MEDIA?

Wat zijn Instagram Stories?

Instagram is onderdeel van Facebook en is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid en dat is niet zonder reden. De generatie die gebruik maakt van dit Social Media platform zijn voornamelijk visueel ingesteld en wat werkt dan beter dan afbeeldingen, video’s en… stories? Een Instagram Story is eigenlijk niets anders dan reeksen afbeeldingen en video’s die je achter elkaar kunt bekijken en na 24 uur weer verdwijnen. Met een story, ook wel verhaal genoemd, kan je in een korte periode wat delen over jezelf, een product of een dienst. Instagram Stories zullen een grote rol gaan spelen in de Social Media trends voor 2021.

De Instagram verhalen kan je bovenaan de ‘homepage’ van je eigen tijdlijn vinden in de app. De stories van gevolgde personen of pagina’s zullen dan zichtbaar zijn in deze balk. De stories spelen zich achter elkaar af en kan je selecteren door op de story te klikken van de pagina of persoon waarvan je deze wil bekijken.

instagram stories topbar

Verhalen van Instagram zijn anders dan wat je normaal binnen de tijdlijn van de app ziet. In plaats van naar beneden te scrollen werken de stories horizontaal. Je kan dus naar links en rechts swipen om de stories te bekijken.

Een ander verschil is dat je met stories veel meer foto’s en video’s achter elkaar kunt plakken dan met een normale upload binnen je tijdlijn. Al deze foto’s en video’s achter elkaar vormen dan een verhaal. De horizontale manier van swipen zal volgens Facebook in de toekomst een nog prominentere rol gaan spelen binnen Social Media apps. Het scrollen binnen tijdlijnen zal langzaam maar zeker gaan verdwijnen.

Goede content is essentieel om het aantal volgers voor je pagina te laten groeien. Dat is dus ook belangrijk voor het aantal volgers van je bedrijfspagina. Een persoonlijk verhaal delen via Instagram Stories kan gebruikers echt raken op de emotie en daardoor van volgers fans maken. Het laten groeien van het aantal fans zorgt weer voor meer engagement en uiteindelijk omzet voor je bedrijf.

instagram stories handleiding

Hoe werkt Instagram Stories?

Instagram Stories is ideaal te gebruiken voor mobiel gebruik. Met een maximale vertoningstijd van 24 uur is de ervaring van deze vorm van storytelling erg plezierig en zijn de risico’s voor bedrijven veel kleiner. Een merk kan met Instagram Stories echt inspelen op de emotie van de doelgroep en het brein triggeren om meer te willen zien van het merk. Hierdoor is de engagement met de doelgroep ook vele malen hoger dan met standaard posts. 

De editor die aangeboden wordt door Instagram biedt een aantal uitgebreide functies waarmee je de story kunt optimaliseren. Het is mogelijk om eenvoudig een afbeelding of video te uploaden en te schalen of bewerken met tekst of filters. Normale Instagram posts zijn vierkant, een story staat in een verticale stand en beschikt over een frame van 1080 x 1920 pixels. Is je afbeelding of video groter of kleiner dan dat, dan is het mogelijk om met twee vingers de media uit elkaar te trekken of juist samen te knijpen. Het formaat van je media is dus eenvoudig aan te passen.

Beschikt je nog niet over een zakelijk account, dan zijn er minder functies beschikbaar.

Hoe maak je een Instagram Story?

Het is heel eenvoudig om een Instagram Story of verhaal te maken. Met de volgende 5 stappen maak jij razendsnel je eerste story:

 1. Klik op het huisje (homepage) binnen de Instagram App
 2. Open het Instagram Story scherm door linksboven op de camera te klikken 
 3. Maak een foto of video of upload deze vanuit je gallerij 
 4. Bewerk de foto of video waar je dat wil
 5. Klik linksonder op ‘Je verhaal’ om de post in je story te plaatsen

Je Instagram Story is nu geplaatst.

Hierbij de snelle video-handleiding waarin je kan zien hoe eenvoudig het is om een eigen story te plaatsen:

Hoe maak je een advertentie met Insta Stories?

Het is mogelijk voor bedrijven om te adverteren met Instagram Stories. Hiervoor is echter wel een bedrijfsaccount nodig welke gekoppeld is aan je Facebook Business Manager en je kan beheren met Facebook Advertentiebeheer. Het inzetten van Insta Stories advertenties kan voor de volgende doelen:

 • Video weergaven
 • Leads genereren
 • Verkeer aantrekken
 • Conversies realiseren
 • App installaties genereren
 • Naamsbekendheid vergroten

Het enige verschil tussen advertenties en normale Instagram Stories is dat er ‘Gesponsord’ onder de gebruikersnaam staat vermeld. Op die manier kan een gebruiker herkennen dat het verhaar niet van een gevolgde pagina afkomstig is, maar door Instagram wordt geplaatst omdat een bedrijf in jouw verhaallijn adverteert. 

De verschillende weergave mogelijkheden binnen Instagram Stories advertenties zijn:

 • Walk
 • Run
 • Sprint
 • Fly

Hoe deze worden vormgegeven kan je hier bekijken. Wil je meer Social Media trends voor het komende jaar ontdekken, lees dan hier wat de Social Media trends voor 2021 zijn.

instagram stories advertentie

Wat zijn de advertentiespecificaties?

De advertentiespecificaties van Instagram Stories zijn:

 • Media: uitsluitend één video (max. 15 seconden) of één foto per story
 • Kooptype: Veiling, Bereik en frequentie
 • Koptekst: wordt niet ondersteund
 • Beschikbare plaatsingen: Facebook-overzicht, Instagram-overzicht en het Audience Network
 • Adverteren met een Facebookpagina: wordt ondersteund

De beperkingen van advertenties met Insta Stories:

 • Tekststijl en lettertype kunnen niet worden aangepast
 • Geen mogelijkheid om bijschrijft in of uit te schakelen
 • Slechts één advertentie per advertentieset is mogelijk met Instagram Stories

Shopping Stories inzetten om meer te verkopen

Het is via Instagram Stories ook mogelijk om links naar je website te plaatsen zodat je gebruikers kunt doorsturen naar je aanbieding of assortiment. Op deze manier kan je een Instagram Story inzetten om meer te verkopen. Het is met je Instagram verhalen mogelijk om in te spelen op de emotie van je doelgroep, het verkopen van je producten via Instagram Stories kan daarom een erg succesvolle e-commerce strategie zijn. Instagram Shopping ziet er bijvoorbeeld zo uit:

instagram shopping

Voorwaarden om Instagram Shopping te kunnen gebruiken

Om Shopping binnen je Instagram Stories te kunnen gebruiken dient je pagina aan een aantal voorwaarden te voldoen. De volwaarden waar je aan moet voldoen zijn:

 • Je pagina bevat minimaal 10.000 volgers (wanneer niet gekoppeld aan de Facebook-catalogus)
 • De goederen die je verkoopt voldoen aan het handelsbeleid van Facebook
 • Je Instagram-profiel moet omgezet zijn in een bedrijfsprofiel
 • Je bedrijfsprofiel moet gekoppeld zijn aan een Facebook-catalogus. Deze kan je aanmaken in de Facebook Bedrijfsmanager

Kan je Instagram Stories terugkijken?

Het grote voordeel van Instagram Stories is dat je deze maximaal 24 uur kan bekijken. Na deze 24 uur is het verhaal niet meer zichtbaar voor gebruikers. Het is natuurlijk wel mogelijk om een succesvolle Insta Story als normale post op je tijdlijn te plaatsen en deze zo voor onbepaalde tijd te tonen aan je volgers. 

Aan de slag met Instagram Stories?

Instagram Stories beginnen echt een van de beste social media middelen te worden voor het onder de aandacht brengen van producten, diensten of merken. Verhoog zelf je naamsbekendheid, sales of bereik met Instagram Stories en ga direct aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit