Social Media trends voor 2021

Wat gaat er in 2021 op het gebied van Social Media allemaal veranderen en hoe haal jij meer resultaat uit je campagnes? Lees hier de trends voor het komende jaar en wat jij kan doen om mee rendement uit je Social Media kanalen te halen.

SEMrush gratis proberen?

Dit zijn de trends voor 2021

De ontwikkeling van Social Media is niet te stoppen. Met nieuwe platforms als TikTok en functies als Stories zijn de mogelijkheden van de kanalen steeds uitgebreider. Dat biedt ook kansen op het gebied van advertising. Welke kansen zijn interessant voor jouw bedrijf in 2021? Dit zijn de nieuwe Social Media trends voor het komende jaar:

  1. Short-form Video
  2. Social Commerce
  3. Augmented Reality
  4. Personalized Marketing
  5. Live Video’s
  6. Content voor goede doelen
  7. Bewustmakende Marketing

1. Short-form video (TikTok & Instagram Reels)

Social Media gebruikers zijn tegenwoordig steeds meer visueel ingesteld en het is dan ook geen verrassing dat video’s het steeds beter gaan doen. Met een korte video kan je al ontzettend veel informatie prijsgeven waar je doelgroep iets aan heeft. Met nieuwe platforms als TikTok en functies als Instagram Reels zijn korte video’s nog belangrijker geworden en zal dit in 2021 explosief groeien. Een voorbeeld van een dergelijke korte video zie je hieronder.

Korte video’s zijn krachtig en verzenden heel snel een boodschap naar de doelgroep waar de pagina zich op richt. Zo kan je met een korte video iemand overtuigen van een bepaald product of juist een sfeer rondom je merk creëren met de uitstraling die je graag wil laten zien. Hierbij nog een voorbeeldje van een short-form video waarbij in korte tijd een groot aantal producten wordt getoond.

2. Social Commerce

Social Media gebruiken om producten te verkopen zal in het jaar 2021 verder groeien dan het de laatste jaren al heeft gedaan. De functies die in Social Media kanalen als Facebook, Instagram en Snapchat bieden geeft bedrijven de kans om producten te tonen en direct te verwijzen naar de productpagina om deze aan te schaffen. 

Social Commerce is een trend die al langer door bedrijven wordt opgepakt om producten via Social Media pagina’s en kanalen te promoten. E-commerce websites kunnen hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld Facebook Shops of Instagram Shopping. Uit onderzoek blijkt dat 71% van alle consumenten zich via Social Media kanalen oriënteert voordat zij een product aankopen. Met hiervan 55% van de online shoppers welke daadwerkelijk via Social Media kanalen het product aanschaffen.

Het aanbieden van producten op Social Media is niets nieuws, de groei van het aantal dat daadwerkelijk wat koopt via deze kanalen is overduidelijk en zal in 2021 nog verder toenemen.

3. Augmented Reality (AR)

De AR (Augmented Reality) trend is al jaren geleden in gang gezet. Steeds meer bedrijven komen achter de mogelijkheden met AR en gebruiken het om producten aan te bieden of een dienst uit te lichten. Met de nieuwste technologieën wordt AR steeds populairder en zullen we via Social Media kanalen deze trend in 2021 door zien zetten.

4. Personalized Marketing

Gepersonaliseerde marketing komt in steeds meer kanalen terug, niet alleen bij Social Media. Ook bij maken van een website is een persoonlijke touch erg belangrijk. Marketing die op jou als persoon is gericht is op zichzelf niet nieuw, de manier waarop het wordt toegepast wel. Ieder jaar zien we andere manieren waarop bedrijven een persoonlijke mening of gegevens gebruiken om producten te vermarkten. Hoe persoonlijker het is, des te meer interesse de doelgroep in het product zal krijgen. Dat is in 2021 niet anders.

Het bekende Coca Cola flesje met je naam erop is één van de meest persoonlijke campagnes die het heeft gevoerd. Vond jij het speciaal om een Colaatje te drinken uit een fles met je eigen naam erop? Misschien vond je het niet zo speciaal, toch zet het je aan het denken. 

coca cola persoonlijke marketing

De Coca Cola campagne is afkomstig uit 2015. Wel heeft het de basis gelegd voor persoonlijke marketing wat we in 2021 nog meer gaan zien via Social Media. Deze trend wordt een beetje geremd door AVG-richtlijnen, maar bedrijven weten genoeg omwegen te vinden om deze persoonlijke boodschap toch in jouw tijdlijn te krijgen. 

5. Live Video's

In 2020 is de populariteit van het streamen van live video’s enorm gegroeid en deze groei zal ook in 2021 doorgezet worden. Met ruim 1 miljoen Instagram gebruikers die elke dag live video’s bekijken is het een eigen medium geworden binnen de bekende Social Media platforms. Naast Facebook en Instagram zijn andere platforms als YouTube, Twitter en LinkedIn ook overgestapt op de trend om live video’s te kunnen publiceren en bekijken.

6. Content voor goede doelen

Een boodschap overbrengen dat invloed heeft op het gedrag van personen en groepen in de maatschappij. Social Media kanalen lenen zich daar perfect voor. Heeft jouw bedrijf een positie in de maatschappij waarbij het ‘mengen in de discussie’ effect kan hebben op het gedrag van je volgers of gebruikers? Dan is het overbrengen van je opinie via Social Media een manier om deze boodschap te verzenden. Je kan hierbij denken aan Black Lives Matter, klimaatverandering, feminisme, Covid-19, mensenrechten en veel meer. 

7. Bewustmakende Marketing

Bij bewustmakende marketing wordt ‘reverse psychologie‘ toegepast. Bij deze manier van psychologie wordt de manier waarop we naar bepaalde dingen kijken juist omgedraaid. Bewustmakende marketing zet je aan het denken en dat is precies wat bedrijven willen die gebruik maken van deze Social Media marketing strategie. 

Bij bewustmakende marketing is er vaak sprake van zelfspot, worden andere merken op de hak genomen of wordt zelfs het hele idee van marketing bespot, zoals in het voorbeeld hierboven te zien is. Deze vorm van humor en communiceren blijven vaak positief in het geheugen van de doelgroep hangen. Dat is precies waar deze merken naar op zoek zijn, zo werkt marketing.

Dit bericht bekijken op Instagram

Emergency meeting in de keuken!!!

Een bericht gedeeld door bol.com (@bol_com) op

Aan de slag!

Heb je genoeg inspiratie opgedaan om in 2021 aan de slag te gaan met Social Media voor jouw bedrijf? Ga dan aan het slag met het uitschrijven van je contentplanning en strategie. Extra tips nodig? Download dan de Online Marketing Tornado.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Recente artikelen

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit