Zelf een app maken? Met deze 9 stappen kan jij dit helemaal zelf!

Zonder enige kennis toch zelf een app maken? Dat kan! Met deze 9 stappen kan jij zelf een applicatie maken en gebruiken. Hoe? Leer hier hoe je zelf een app kunt maken!

SEMrush gratis proberen?

Hoe maak je een app?

Hoe maak je een app zonder technische kennis? Die vraag komt met enige regelmaat voorbij. Gelukkig is het voor iedereen mogelijk om zelf een app te bouwen. Zonder technische kennis? Ja, zelfs zonder enige kennis van programmeren kan je zelf een app maken. Om je een handje te helpen hebben we 9 stappen opgesteld waarmee jij aan de slag kunt om de app te bouwen.

1. Start met het onderzoeken van je idee

Onderzoek is het belangrijkste onderdeel vóór je gaat starten met de bouw van je app. Heb je een goed idee voor een app, maar weet je niet of er al een soortgelijke app is, of er interesse is en of de bouw van de app schaalbaar is? Misschien is het zelf maken van een website ook goed genoeg? Met research kan je bepalen of je idee daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Je wil er toch niet achter komen dat na de release van je ‘unieke’ app toch niet zo uniek is. Een aantal vragen die je jezelf dient te stellen zijn:

 1. Waarom is deze app nodig?
 2. Wat wil je bereiken met de app?
 3. Wat is de toegevoegde waarde voor gebruikers?
 4. Welk verhaal schuilt zich achter de app?
 5. Welke behoefte kan je vervullen met de app?
 6. Vult de app een gat in de markt?
 7. Zijn er vergelijkbare apps of digitale oplossingen?
 8. Zijn de vergelijkbare apps of digitale oplossingen betaald of gratis te gebruiken?

Kom er er al snel achter dat het toch lastiger is om de app te bouwen en op de markt te brengen, dan is het aan te raden hier niet mee te starten. Het maken van een app is namelijk erg tijdrovend. Is je idee uniek genoeg voor je doelgroep? Ga dan aan de slag met de bouw van je eigen applicatie!

2. Maak een plan voor de uitwerking van je idee

Na het onderzoeken van je idee is het tijd voor de uitwerking ervan. Zorg er altijd voor dat je de uitwerking van je idee uitgebreid beschrijft in een plan. Ga bij het maken van een app gestructureerd te werk met een doelgericht plan. Je project zal veel tijd in beslag gaan nemen, zorg er dus voor dat je heldere deadlines opstelt die je kan aanhouden. Wat dien je allemaal te beschrijven in je plan:

 • Voor welk systeem maak je de app, iOS, Android of beide?
 • Welke functionaliteiten dient de app te bevatten?
 • Wat voor soort app is geschikt, Native, hybrid, web of een cross-platform?
 • Welke content heb je nodig, denk aan tekst, video’s, afbeeldingen etc.
 • Voor welke schermen maak je de app?
 • Wat is het verdienmodel achter de app?
 • Welke kosten brengt de app met zich mee?
 • Op welke doelgroep is de app gericht?
 • Aan welke regels dient de app te voldoen (App Store en Google Play Store)?
 • Welke marketingkanalen ga je inzetten om de app te promoten?

Beschrijf deze vragen en antwoorden in je plan zodat je altijd terug kan vallen op vragen die later nog opduiken. Wanneer blijkt dat je meer budget nodig hebt dan je vooraf dacht kan je hierop inspelen en opzoek gaan naar een investeerder of zelf meer budget vrij maken. Heb je het volledige plan opgesteld, dan ben je klaar voor stap 3.

3. Maak een functioneel ontwerp van je app

Het idee is uniek, je plan staat, nu is het tijd voor een functioneel ontwerp van je app. Bij het zelf maken van je app is het belangrijk dat het eerste ontwerp direct beschikt over de functies die de app zo uniek maakt. Bij het ontwerpen van je applicatie is het belangrijk rekening te houden met verschillende devices, koppelingen en de indeling van de content. Welke knop doet wat? Wanneer wordt een doel behaald? Hoe kan de gebruiker door de app navigeren? Deze onderdelen komen allemaal aan bod bij het eerste ontwerp van je app.

Bij het ontwerpen van je app kan je gebruik maken van pen en papier. Hoe? Middels de onderstaande video krijg je een goed idee hoe je de app kan visualiseren zonder dat je aan het technische stuk begint. Een papieren prototype is ontzettend handig om het eerste ontwerp vorm te geven.

Laat je papieren prototype testen door iemand die niet bekend is met je idee en voldoet aan de doelgroep. Deze persoon kan als onafhankelijke jury beoordelen of de app makkelijk in gebruik is, voldoet aan de behoeften van de doelgroep en kan je tips geven om de app te verbeteren vóórdat je gaat bouwen.

4. Begin met het grafisch design

De functionaliteit van de app is getest, je bent er helemaal uit hoe de app moet gaan werken, hoe deze opgebouwd dient te worden en hoe alle content getoond gaat worden. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het grafisch design van de app. Dit is het leukste deel van het hele proces. Je zelfgemaakte app krijgt namelijk echt vorm. 

Bepaal de huisstijl van je app en denk hierbij aan de gebruiksvriendelijkheid (UX). Welke kleuren matchen bij de doelgroep en hebben een positief effect op het gedrag van de gebruiker? Het gebruik van kleuren heeft direct invloed op de manier waarop gebruikers zich gedragen, dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Kies je kleuren dus met zorg. Iets wat jou mooi lijkt, hoeft niet perse positief te werken voor de gebruiksvriendelijkheid van de gebruiken. Kijk vooral naar de patronen die andere populaire apps voor de doelgroep gebruiken en neem dit (deels) over.

Bij het ontwerpen van je grafische design is het belangrijk een huisstijl te creëren. De volgende onderdelen zijn hiervoor van toepassing:

 • Kleuren, fonts en grootte van de koppen
 • Kleuren, fonts en grootte van de tekst
 • Opmaak van de knoppen, afbeeldingen en video’s
 • Gebruik van witruimte
 • Gebruik van iconen

5. App ontwikkeling (met app maker suggestie)

Het plan is klaar, de app is met een papieren prototype getest en de huisstijl is opgemaakt. Nu komt het spannende en meest ingewikkelde stuk van het maken van een app, namelijk het bouwen ervan. De app-bouw kan je uitbesteden wanneer je beschikt over een ruim budget, maar je kan een app ook zelf maken. Om het fundament van je app om te zetten in een digitale versie is het zaak om te bepalen wie dit gaat uitvoeren. Doe je dat zelf, dan hebben we een aantal suggesties om zelf je app te maken zonder ook maar één regel code te hoeven schrijven. Deze app maker is onze suggestie om zelf een app te bouwen:

appyourself app bouwer

Voor maar €34,- per maand kan je bij AppYourself een eigen app bouwen. Voor dit abonnement beschik je over 30+ standaard modules, een eigen CMS en verschillende marketingtools. Een groot voordeel van dit platform is dat je AppYourself gratis kunt gebruiken voordat je gebruik gaat maken van een betaald pakket.

Een andere app bouwer die we kunnen aanraden is Swiftic. Met deze app maker kan je een applicatie bouwen voor maar $29,- per maand. Bekijk hier alle prijzen van Swiftic.

Wat kost het (laten) maken van een app?

De kosten voor het (laten) maken van een app kunnen snel oplopen, maar dat hoeft niet. Kies je er voor om de app zelf te maken dan kunnen de kosten meevallen. Door een app maker te gebruiken zoals AppYourself ben je abonnementskosten kwijt die starten vanaf €34,- per maand. Hoe meer functies en mogelijkheden je wil gebruiken, des te hoger de abonnementskosten voor de app.

Wat kost het laten maken van een app dan? Nou, die kosten kunnen erg hoog uitvallen. Voor het laten maken van een applicatie ben je gemiddeld minimaal €2.500,- kwijt. Is je idee en app complex, dan kunnen de kosten zo hoog oplopen dat je al snel boven €70.000,- uit komt. Voor sommige apps komen de kosten van de ontwikkeling tot ruim boven de €100.000,-. Gemiddeld liggen de kosten voor het laten maken van een app tussen de €50.000,- en €100.000,-. Ons advies? De app zelf maken en maandelijks abonnementskosten maken waarbij je in eerste instantie gebruik kunt maken van de gratis trial van AppYourself.

6. Test je zelfgemaakte app

Je mag je nu bijna een echte app-bouwer noemen. De app is nagenoeg af. Het enige resteert is het testen van de app. Waar dien je de app op te testen?

 • Werkt de app goed op elke resolutie?
 • Werken alle functies? Zo ja, kunnen deze beter of sneller?
 • Welke bugs zitten er nog in de app?

Ook nu verwijzen we graag weer naar de onafhankelijke jury die je papieren prototype heeft getest. Laat iemand uit je doelgroep, maar nog niet van je app af weet, de app testen. Met de feedback van de doelgroep zelf kan je de applicatie verbeteren voordat je deze gaat aanbieden aan de gebruiker. 

7. De oplevering

De app is gebouwd en getest door een aantal personen uit de doelgroep. Wanneer je de bugs of feedback van deze jury hebt verbeterd kan je de app gaan opleveren. Check vóór de oplevering zelf nog even of alle functies naar behoren werken en de optimalisaties na de test ook functioneel zijn. Heb je de feedback verwerkt? Maak dan van de oplevering een feit!

8. Toevoegen aan de Google Play Store en App Store

Je app is klaar voor gebruik. Dat wil zeggen dat je gebruikers de app wil laten downloaden. Hiervoor dien je de app toe te voegen aan de Google Play Store en de App Store van Apple. Het publiceren van een app in deze app stores brengt kosten met zich mee. Dit zijn de kosten:

 • Google Play Store: eenmalig €25,-
 • Apple App Store: jaarlijks €99,-

Deze kosten heb je als het goed is al meegenomen in je plan om de app te bouwen en live te plaatsen. Het proces voor je eigen applicatie zit er nu bijna op. Het enige wat je nog nodig hebt zijn gebruikers. Hoe je hieraan komt lees je bij stap 9!

 

9. Marketing voor je app

Je app is gelanceerd en aangemeld bij de Google Play Store en Apple App Store. Gebruikers kunnen de app nu downloaden. Om gebruikers op de hoogte te stellen van het bestaan van je zelfgemaakte app is marketing nodig. De volgende kanalen kan je gebruiken om je app te vermarkten:

 • Social Media: Gebruik Social Media apps als kanaal voor jouw eigen app. Middels een eigen pagina op deze Social Media platforms kan jij content gaan delen voor de doelgroep en deze overtuigen gebruik te maken van je applicatie. Een goede manier om je app onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep is het adverteren op Social Media.
 • Publiceer persberichten: Is jouw app uniek genoeg om het nieuws te halen? Publiceer dan persberichten en verspreid het nieuws over je app over allerlei grote nieuwsplatforms. Met een pakkende titel, een beschrijving over jouw app (wat maakt deze zo uniek?) en de informatie waar men deze kan downloaden kan de app snel aan bekendheid winnen.
 • Maak gebruik van influencers: Gebruik het bereik van andere personen in de doelgroep om informatie over je app te delen. Influencers beschikken over een grote hoeveelheid volgers op Social Media welke gefilterd kunnen worden op de doelgroep. Een eenvoudig platform om de juiste influencer te vinden voor jouw app is ShoutCart
 • ASO (SEO voor Apps): Het organisch vindbaar maken van je app kan gezien worden als SEO (Search Engine Optimization) binnen de app stores. Met App Store Optimization (ASO) kan je hoger gaan ranken met jouw app in de zoekresultaten van de app stores. Hierdoor krijg je meer vertoningen, klikken en downloads. 
 • SEA (Search Engine Advertising): Wil je dat de app direct vindbaar is in zoekmachines als Google, Bing of Yahoo? Maak dan gebruik van SEA en adverteer je app in deze zoekmachines. Verwijs in deze campagnes naar een landingspagina waar ze de app direct kunnen downloaden en het aantal gebruikers zal snel stijgen. De kosten van SEA kunnen over het algemeen snel oplopen wanneer dit niet nauwkeurig wordt ingezet. 

De beste software voor je zelfgemaakte app

Voor het zelf bouwen van een applicatie kan je een software of tool gebruiken die je hierbij helpt. Er zijn verschillende app software die je helpen bij het maken van je applicatie. Maar voor welke app maker moet je nou kiezen? 

Eerder al hebben we ons oog laten vallen op AppYourself. Deze app bouwer krijgt van ons een score van 4,7 uit 5 omdat de software erg gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is. Met AppYourself kan je dus zelf een app bouwen zonder enige kennis van programmeren. 

Een andere bekende app maker is Swiftic. Ook hiermee kan je zelf een app maken zonder enige kennis te hebben van programmeren of coderen. Bij Swiftic kan je eenvoudig kiezen uit verschillende templates die per branche voor je zijn opgebouwd. Je hoeft de app eigenlijk alleen nog maar aan te passen naar je eigen smaak en kleuren. Probeer Swiftic eens gratis en kom erachter of de software past bij jouw project!

Extra tip: Schenk aandacht aan onderhoud

Niet alleen het gedrag van je doelgroep en de app zelf kan wel eens veranderen, ook de app stores worden met enige regelmaat geüpdatet. Dat wil zeggen dat onderhoud aan je app noodzakelijk is om gebruikers te bieden wat ze zoeken en deze te kunnen downloaden. Na de bouw van je applicatie is onderhoud één van de belangrijkste onderdelen van de dagelijkse werkzaamheden.  

Wil jij aan de slag met het zelf bouwen van een app?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit