WordPress vs Wix: Welke websitemaker is het beste?

Van alle mogelijke websitemakers zijn WordPress en Wix toch wel de meest bekende zwaargewichten op de markt. Maar welke website maker is nou eigenlijk het beste van de twee? In deze vergelijking leggen we Wix en WordPress naast elkaar en beoordelen we welk platform het beste is!

Ontvang gratis SEO e-book

Wix versus WordPress

De twee zwaargewichten op de markt van websitemakers, Wix en WordPress. In deze vergelijking kijken we kritisch naar de plus- en minpunten van beide systemen en beoordelen we welk platform de beste keuze is voor jouw nieuwe project. 

Het zelf maken van een website hoeft niet moeilijk te zijn. Zelfs zonder enige kennis van programmeren kan jij een professionele website maken. Er zijn hiervoor verschillende websitemakers beschikbaar, denk hierbij aan JouwWeb, Webnode, Squarespace of Jimdo. Toch zijn dit niet de grootste of bekendste platforms waarmee je een website kan maken. De twee meest bekende platforms zijn WordPress en Wix. Om nou een beter beeld te krijgen waarom deze platforms zo groot zijn geworden hebben we even een vergelijking gemaakt en vertellen we wat je allemaal kan doen met deze platforms. We vergelijken Wix en WordPress op basis van prijs, mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid en SEO. Wil je liever direct weten welk platform wij adviseren te gebruiken, lees dan hier onze conclusie.

Prijzen

Wanneer we naar de prijs van elk CMS platforms kijken zien we dat het mogelijk is om bij beide een gratis website te maken. WordPress.org is gratis te downloaden alleen dien je dan wel zelf voor hosting te zorgen. In de meeste gevallen kan je WordPress downloaden in je webhosting en is dit binnen enkele klikken geïnstalleerd. Officiële webhosting partners van WordPress zijn SiteGround, Vimexx en Bluehost. Een andere goedkope webhosting provider waarmee je WordPress kan installeren is Versio. Voor een prikkie kan je een domein aankopen, laten hosten en WordPress gratis installeren. 

Bij Wix werkt het eigenlijk exact hetzelfde. Het vervelende hier is dat je met een gratis account een website kunt maken, maar hier dan wel reclame op getoond wordt. Wil je een website zonder reclame, dan dien je over te stappen op een betaald pakket. Het voordeel van Wix is wel dat je hosting direct door hen kan laten beheren. Zo kan je voor maar €8,50 per maand genieten van een reclamevrije website en krijg je een domein voor één jaar gratis. Dat is erg handig voor als je nog geen domeinnaam hebt aangeschaft. 

Wix pakketten

wix prijzen

WordPress.com abonnementen

wordpress.com prijzen grote websites

Wix vs WordPress: de grootste verschillen

Tussen WordPress.com en WordPress.org zit veel verschil. Met WordPress.com zit je vast aan het systeem waarbij je met WordPress.org de touwtjes volledig zelf in handen hebt. Met WordPress.com is het echter wel mogelijk om een gratis website te bouwen, je beschikt dan niet over een eigen domein. We hebben daarom de vergelijking van Wix en WordPress gemaakt over beide varianten.

Wix vs WordPress.org

 WixWordPress.org
Software
HostingGratis v.a. Combo pakket
Onbeperkt aantal producten
Onbeperkt data
SSL-certificaatAfhankelijk van hostingAfhankelijk van hosting
Top Level DomeinAfhankelijk van hostingAfhankelijk van hosting
Blog module
Mobielvriendelijk
BetaalmethodenGeen iDEAL
24/7 support
Data in eigen beheer
Theme Store / PluginsBeperkte keuzeVeel keuze
Vriendelijk voor de beginner

De grootste verschillen tussen WordPress en Wix zijn te zien in de bovenstaande tabel. Hierbij even samengevat wat de grootste verschillen tussen de content management systemen zijn:

  • Hosting is bij Wix gratis wanneer je een abonnement afsluit vanaf het Combo pakket en hoger. Bij WordPress.org is hosting niet inbegrepen en dien je dit apart te regelen.
  • Bij WordPress.org heb je data volledig in eigen beheer. 
  • Bij Wix is het niet mogelijk om iDEAL als betaalmethode toe te voegen. Bij WordPress.org zijn er verschillende plugins die je hiervoor kan koppelen aan je WooCommerce webshop.

Wix vs WordPress.com

 WixWordPress.com
Software
HostingGratis v.a. Combo pakketGratis v.a. Personal pakket
Onbeperkt aantal producten
Onbeperkt data
SSL-certificaatAfhankelijk van hostingAfhankelijk van hosting
Top Level DomeinAfhankelijk van hostingAfhankelijk van hosting
Blog module
Mobielvriendelijk
BetaalmethodenGeen iDEAL
24/7 support
Data in eigen beheer
Theme Store / PluginsBeperkte keuzeVeel keuze
Vriendelijk voor de beginner

Gebruiksvriendelijkheid

Voor de beginner zijn beide platforms een prima keuze om een website of webshop te bouwen. Toch is Wix hier de beste keuze vanwege de editor waarmee je websites kan designen. Bij WordPress zijn er ook drag & drop editors beschikbaar, bijvoorbeeld Elementor, toch heeft Wix net wat beter voor elkaar. De drag & drop editor van Wix is ontzettend gebruiksvriendelijk en laat je schitterende websites maken zonder enige technische kennis nodig te hebben. 

wix editor

Wil je graag snel een website live hebben staan en meer keuze krijgen uit kant-en-klare templates, dan is WordPress weer meer geschikt. Het enorme aantal gratis thema’s en templates maakt dat WordPress zo populair is. In een handomdraai heb je een professionele website live staan die je nog helemaal naar wens kunt customizen. Wil je dus toch wat meer een website op maat en een thema kunnen kiezen wat naadloos aansluit bij jouw wensen, dan is WordPress de beste keuze.

SEO

Kan je website hoog scoren in Google met Wix en WordPress? Dat kan zeker. Met zowel Wix als WordPress kan je de website optimaliseren om hoger te scoren in de rankings van de zoekresultaten. Toch komt WordPress hier als winnaar uit de strijd. Wix is namelijk te optimaliseren, maar beschikt over zeer beperkte mogelijkheden op het gebied van SEO. Een compleet geoptimaliseerde website in Wix wint het nooit van een compleet geoptimaliseerde website van WordPress. WordPress wordt door zoekmachines als Google erg serieus genomen en daardoor hoger gewaardeerd. Ook de mogelijkheden voor zoekmachine optimalisatie (SEO) binnen WordPress zijn enorm. Een SEO-tool die de basis van je content duidelijk aangeeft en we eigenlijk altijd adviseren te gebruiken is Yoast SEO.

yoast seo plugin

Er zijn echter nog veel meer SEO tools die gratis te gebruiken zijn. Lees hier wat volgens ons de 6 beste gratis SEO tools zijn.

WordPress vs Wix: De conclusie

Wil je een website op maat maken, dan is WordPress de beste keuze. Over het algemeen komt WordPress, en dan de WordPress.org versie, het beste uit de strijd. Met de eindeloze mogelijkheden, thema’s en te downloaden plugins is WP het beste systeem om een website op te bouwen.

Wil je toch liever wat minder gedoe en geen poespas, dan is Wix zeker aan te raden. Met Wix kies je voor gebruiksgemak. Let hierbij wel op dat je vast zit aan een abonnement en je dus niet zomaar kan overstappen op een ander platform. 

Ga je kiezen met de focus op groei, dan adviseren we ten alle tijden om WordPress te gebruiken!

Lees hier hoe je zelf een gratis kunt maken.

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit