SEMrush review en ervaringen

SEMrush is één van de bekendste online marketing tools op de markt. Vanuit SEO oogpunt hebben wij de tool gebruikt en onze ervaring beschreven in deze review. Is SEMrush een goede SEO tool voor jouw project? Lees het hier!

Ontvang gratis SEO e-book

Wat is de SEMrush tool?

SEMrush is een online marketing tool met een all-in-one marketing toolkit. Naast de SEO toolkit is SEMrush inmiddels uitgebreid met toolkits voor advertising, social media, content marketing en competitive research. Het platform bestaat ruim 12 jaar en heeft inmiddels meer dan 6 miljoen gebruikers. Het bedrijf beschikt over 7 kantoren verdeeld over twee continenten. SEMrush is een online marketing platform van marketeers voor marketeers. Bij Professor Marketing hebben we het SEO onderdeel van SEMrush onder de loep genomen in deze review. 

SEO specialisten of consultants kunnen niet zonder tools. Iemand in het vak die geen gebruik maakt van SEO tools is simpelweg geen goede specialist of consultant. Er zijn talloze SEO tools in de markt, van ContentKing tot Ahrefs en van SE Ranking to SEMrush. In deze review bekijken we of de SEMrush SEO-toolkit een aanwinst is voor de SEO specialist en of deze tool beter is dan concurrerende tools als MOZ en Searchmetrics.

Wat doet SEMrush?

Met SEMrush als all-in-one marketing tool kan je eenvoudig nieuwe content kansen vinden, linkbuilding analyses maken en technische verbeterpunten voor je website vinden. Met SEMrush als je SEO toolkit heb je dus de drie belangrijkste pijlers van zoekmachine optimalisatie in één dashboard. SEMrush biedt je de mogelijkheid om Google Search Console en Google Analytics te koppelen voor accuratere data. Daarnaast kan je alle rapporteren exporteren in PDF bestanden zodat je richting de klant kan rapporteren zonder toegang te geven voor het dashboard. 

domain overview semrush

Backlinkanalyse & Backlink Audit

Naast content en technische adviezen kan je ook terecht voor backlinkanalyses. Met de SEMrush SEO toolkit geniet van je een hele set data die je meer inzichten geeft over het backlinkprofiel van de website die je monitort of die van de concurrentie. Zo krijg je een duidelijk overzicht met de hoeveelheid backlinks en verwijzende domeinen, ankerteksten (gecategoriseerd), follow/no-follow backlinks een SPAM-score en meer. Met deze SPAM-score krijg je heel snel een overzichtelijk beeld van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het profiel.

De Backlink Audit tool is een ideale aanvulling op de analyse. Deze handige tool biedt je een duidelijk overzicht van potentiële spammy backlinks en zie je hoe kwalitatief het backlinkprofiel is. Met de koppelingen tussen Google Analytics, Search Console en de backlink tool Majestic kan je genieten van een complete dataset over je backlinkprofiel. Binnen deze tool kan je direct aan de slag met het opstellen van een disavowlijst en deze indienen of de webmasters van websites waar je liever niet op staat mailen om de backlink te verwijderen. Met de ‘lost & found’ sectie kan je snel zien of deze backlinks ook daadwerkelijk weggehaald zijn.

Zoekwoordendata & functies

Een zoekwoordenonderzoek is essentieel voor de content creatie voor je website of pagina. In onze ogen is een zoekwoordenonderzoek de basis van alle SEO optimalisaties aan je website. SEMrush kan middels de Keyword Overview, Keyword Magic Tool, Keyword Difficulty, Organic Traffic Insights en Keyword Gap secties helpen bij het optimaliseren van de relevantie van de website. SEMrush beschikt over een grote dataset aan zoekwoorden en domeindata voor Nederlandse websites. Voor Engelse zoekwoorden en websites in de VS is de dataset nog groter en is SEMrush echt onmisbaar voor je zoekwoordenonderzoek.

keyword analyzer SEMrush

Wat kost SEMrush?

SEMrush staat niet bekend als de meest betaalbare marketing toolkit. Gezien de features en mogelijkheden met de SEMrush SEO toolkit krijg je wel heel veel terug voor de prijs die je moet betalen. De volgende pakketten zijn bij SEMrush af te sluiten:

  • Pro: $99 p/m (geen historische data)
  • Guru: $199 p/m (geen white label rapporten)
  • Business: $399 p/m (API toegang)

semrush prijzen

De voordelen van SEMrush

+ All-in-one SEO tool

+ Overzichtelijke interface

+ Enorm veel analyse mogelijkheden

+ Content, linkbuilding en technische ondersteuning

+ Up-to-date data voor zoekwoordenonderzoeken

De nadelen van SEMrush

Hoge maandelijkse kosten

Database van Nederlandse zoekwoorden is nog niet heel erg uitgebreid

Onze SEMrush ervaring en review

Wij van Professor Marketing hebben verschillende aspecten van de SEMrush SEO toolkit naast elkaar gelegd en een beoordeling gegeven. Bekijk hier onze ervaring:

Wat Onze beoordeling
Gebruiksvriendelijkheid
4,5/5
Prijs
3/5
Features
5/5
Support
5/5
Up-to-date data
4.5/5

Conclusie SEMrush review

De reputatie van SEMrush is ontzettend hoog en de tool doet deze reputatie iedere dag eer aan. Met een enorme database en hoeveelheid beschikbare tools is SEMrush echt een aanwinst voor de online marketeer.

De Nederlandse database mag in sommige gevallen wel een update gebruiken en de gebruiksvriendelijkheid voor beginners laat misschien wat te wensen over. Toch is SEMrush een Content Marketing Tool die we absoluut zouden aanraden voor jouw SEO werkzaamheden.

Als beginnende SEO specialist, online marketeer of ondernemer is SEMrush misschien nog wat te hoog gegrepen als het gaat om de kosten. Ben je inmiddels al wat gegroeid en is SEO één van de belangrijkste onderdelen van je business, dan is SEMrush zeker geschikt voor jouw bedrijf. 

Laat je website testen met de gratis SEMrush Audit

Wil jij weten hoe jouw website er SEO-technisch voor staat? Laat je website of webshop testen met de SEMrush Site Audit en kom er direct achter waar je website voor verbetering vatbaar is.

Binnen 5 minuten ben jij op de hoogte hoe jouw website er op SEO vlak voor staat. Doe hier de gratis audit:

SEMrush logo
Onze score:
4.4/5

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit