Zelf een (gratis) website maken

Het maken van een website hoeft anno 2021 geen hogere wiskunde meer te zijn. Zelfs als je geen programmeur bent en niets van HTML, CSS of FTP af weet, kun je toch een goede website neerzetten, en dat kan zelfs gratis.

Ontvang gratis SEO e-book

Bouw je eigen (gratis) website

Voordat je hieraan begint, is het wel aan te raden je voldoende te verdiepen in alle verschillende websitemakers. Het aanbod is vandaag de dag enorm, en is het belangrijk dat je het CMS (Content Management System) kiest dat aansluit op de plannen die jij met je website hebt. 

In dat enorme aanbod zijn er een hoop websitemakers die gratis pakketten aanbieden waarmee je eenvoudig je eigen website kunt bouwen. Een groot voordeel is dat je niet zelf voor webruimte of een server hoeft te zorgen, want het hosten gebeurt bij deze pakketten allemaal in de cloud. Het enige dat je nodig hebt is een webbrowser als Google Chrome of Microsoft Edge, en uiteraard een computer.

We begrijpen dat je het liefst meteen wilt beginnen, maar vergeet onze eerste tip niet: vergelijk de verschillende websitemakers goed met elkaar! Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat het doel is van je website en welke functionaliteiten je belangrijk vindt. Dan moet er met de voors en tegens die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet, zeker een winnaar uitkomen.

Hiermee helpen we je een handje op weg

Onze top 5 websitemakers

4.6/5
4.5/5
4.5/5
4.4/5
4.3/5

Het stappenplan voor het maken van een website

Er mogen dan wel veel verschillende websitemakers zijn, één ding hebben ze gelukkig wel gemeen: ze volgen allemaal hetzelfde stappenplan voor het bouwen van een website.

 1. Aanmelden voor een gratis account
 2. Kies een sjabloon dat aansluit bij je wensen
 3. Voorzie de website van pagina’s
 4. Voeg content toe (tekst, afbeeldingen, video’s)
 5. Publiceer je website

Jimdo

In eerste instantie ga je natuurlijk voor een gratis pakket, maar mocht je in de toekomst willen door ontwikkelen en tòch voor een betaald pakket gaan, dan zit je bij Jimdo goed. Jimdo staat er namelijk om bekend dat het relatief goedkoop is in vergelijking met andere websitemakers. Zo betaal je voor Jimdo Start, het goedkoopste betaalde pakket, maar € 9,00 per maand inclusief domeinnaam.

Maar even terug naar waar je eigenlijk naar op zoek bent: het gratis maken van een website. Jimdo biedt deze mogelijkheid en je kunt binnen hun CMS bovendien gebruikmaken van gratis sjablonen. Een groot bijkomend voordeel is dat deze sjablonen ook nog eens volledig responsive zijn op smartphones en tablets. Uiteraard via desktop, maar ook met de Jimdo app kun je je website bouwen en onderhouden. En wat Jimdo echt uniek maakt, is het feit dat ze de optie bieden om een (kleine) webshop te bouwen. Ook dit is, tot 5 artikelen, helemaal gratis!

Speciaal voor de echte beginners onder ons, heeft Jimdo hun Dolphin variant in het leven geroepen: Jimdo Dolphin. Deze optie bestaat enkel uit de meest eenvoudige functionaliteiten die voor iedereen te begrijpen zijn. Via deze weg leer je, eventueel met behulp van de intelligente assistent, eenvoudig een gratis te bouwen.

Jouw gratis URL wordt: domeinnaam.jimdo.com

Lees hier onze complete Jimdo review.

Dit is top:

 • Het enige dat Jimdo in ruil wil voor een gratis pakket, is een kleine advertentie op je website
 • Je krijgt 500MB serverruimte

Dit kan beter:

 • Op dit moment kun je met het gratis pakket van Jimdo maximaal 5 subpagina’s maken. Dit aantal is in vergelijking met andere websitemakers laag, al hoeft het voor een kleine website of slechts als start geen probleem te zijn. Je kunt immers altijd uitbreiden naar een betaald pakket, maar het is wel een puntje om rekening mee te houden. Ook de keuzemogelijkheid in sjablonen is bij dit Jimdo pakket vrij beperkt. Tot slot beschikt Jimdo niet over een app-markt en wordt er bij Jimdo Dolphin geen ondersteuning aangeboden.

JouwWeb: de Nederlandse gebruiksvriendelijke websitemaker

Het Nederlandse CMS JouwWeb is een ontzettend gebruiksvriendelijke tool voor het maken van je website, webshop of portfolio. Met meer dan 750.000 websites dat door het systeem is gemaakt kunnen we wel stellen dat JouwWeb erg populair is. Zonder enige kennis van HTML, CSS of JavaScript kan je in no-time een website bouwen. En het grootste voordeel: je kan gratis beginnen!

De gratis URL: domeinnaam.jouwweb.nl

Lees hier onze complete JouwWeb review.

Dit is top:

 • Ideaal voor kleine websites of portfolio’s
 • Zeer goede ondersteuning en gebruiksvriendelijk voor beginners
 • Eenvoudig te koppelen met Mollie payments voor een webshop

Dit kan beter:

 • Je kan geen auteurs en tags toevoegen een blogs
 • JouwWeb beschikt niet over een app-store of extra plugins

Webnode: van deze tijd, maar niet het meest uitgebreid

De vernieuwingen die Webnode onlangs aan hun editor heeft aangebracht, zorgen voor een stijlvolle moderne look. Dit is ook terug te zien in de responsive sjablonen die ze aanbieden. Een nadeel is wel dat wanneer je een thema hebt uitgezocht en daarmee aan de slag bent, je niet meer terug kunt. Het is namelijk niet mogelijk om gaandeweg nog van thema te veranderen. Daarnaast toont Webnode net als de meeste andere websitemakers een kleine advertentie onderaan je website. Het maken van een webshop is binnen Webnode behoort helaas niet tot de opties, en ook de blogfunctie zou beter kunnen. Verder moet je in de omgang met Webnode veel op gevoel doen en biedt ook deze websitemaker vanzelfsprekend een aantal opties voor betaalde pakketten.

Mocht je (wellicht na een tijdje) in dat laatste geïnteresseerd zijn, dan heb je al een betaald pakket voor € 4,95 per maand. Dit ‘Limited’ pakket is natuurlijk niet het meest uitgebreide, maar het geeft je wel voorrang als je hulp van een medewerker nodig hebt èn het biedt je de mogelijkheid jouw reeds bestaande domeinnaam te behouden. 

De gratis URL: domeinnaam.webnode.com

Lees hier onze complete Webnode review.

Dit is top:

 • De kleine, vrij onopvallende advertentie die Webnode bij gebruik van het gratis pakket op je website toont. Ook de voor alle pagina’s aanpasbare SEO-instellingen, de onbeperkte hoeveelheid pagina’s en de responsive sjablonen zijn grote pluspunten.

Dit kan beter:

 • Het toevoegen en optimaliseren van de webshop- en blogfuntie. Dit mag eigenlijk niet ontbreken in een modern CMS als dat van Webnode, net als een SSL-encryptie. Last but not least is de webruimte van 100MB in vergelijking met andere websitemakers (gemiddeld 500MB) onzes inziens echt een tekortkoming.

Wix: de internationale grote speler

Wix is zonder meer de koploper van alle websitemakers uit dit artikel als het op grootte aankomt. De buitengewoon gave sjablonen in combinatie met de hoeveelheid unieke features heeft een hoop gebruikers aan ze gebonden. Dit geldt echter vooral voor betalende gebruikers; helaas is het gratis pakket een stuk minder aantrekkelijk. 

De advertenties die door Wix op je website getoond worden, zijn veel te opvallend. Ja, je leest het goed: advertenties. Meervoud. Want buiten de advertentie de footer, wordt er rechtsboven in je website ook een advertentie getoond. 

De gratis URL: accountnaam.wix.com/domeinnaam

Lees hier onze Wix review.

Dit is top:

 • Het sjablonen-aanbod van Wix springt er echt uit ten opzichte van andere websitemakers, evenals de flexibiliteit van de editor. De SEO instellingen zijn volledig aanpasbaar, het aantal pagina’s is onbeperkt en 500MB aan webruimte is helemaal prima binnen een gratis pakket. Geïnteresseerd in een uitgebreid app aanbod? Ook dan zit je bij Wix goed!

Dit kan beter:

 • Je kunt support aanvragen, maar dit kan alleen in het Engels. Op zich geen probleem voor wie goed Engels spreekt, maar een Nederlandse versie is natuurlijk altijd welkom. Ander verbeterpunten zijn de opvallendheid van de Wix advertenties en de lengte van de URL, welke niet heel gemakkelijk te onthouden is.

Weebly: gebruiksvriendelijk CMS met maar weinig minpunten

Als we het hebben over gerenommeerde websitemakers, dan is Weebly er daar zeker één van. Dat geldt wel met name voor de uitgebreidere pakketten (die vanaf € 7,00 per maand te gebruiken zijn) en helaas iets minder voor het gratis pakket. Bij de gratis variant ontkom je namelijk niet aan de nogal grote Weebly advertentie in de footer van je website, welke zelfs over een mouse-over beschikt. Wel is dit CMS ontzettend gebruiksvriendelijk en biedt het een App Center waarin je toegang krijgt tot extra functies.

De gratis URL: domeinnaam.weebly.com

Lees hier onze Weebly review.

Dit is top:

 • De sjablonen die je bij Weebly kunt kiezen zijn responsive en in het App Center bieden ze verschillende apps aan van derden. Je kunt een onbeperkt aantal pagina’s aanmaken en de SEO-instellingen zijn voor al deze pagina’s aanpasbaar. Bij Weebly krijg je 500MB webruimte.

Dit kan beter:

 • De advertentie in de footer had wat minder opvallend gemogen. Daarnaast krijg je bij een gratis website geen SSL-encryptie.

One.com: niet kosteloos, wel heel goedkoop èn geen advertenties

De reden dat deze websitemaker vrij onderaan ons artikel staat, is het feit dat het hier niet om een gratis pakket gaat. Wel is het goedkoopste pakket ook echt goedkoop. Tot 5 pagina’s althans, daarna wordt het een stuk duurder. De kans is aanwezig dat je een eenmalig bedrag moet betalen voor de installatie en je krijgt ook geen gratis domeinnaam, maar je hebt wel de mogelijkheid om een externe domeinnaam mee te nemen. Bovendien wordt er geen advertentie op je website geplaatst èn kun je naast de One.com editor, ook de WordPress editor gebruiken. Mocht je voor de WordPress editor kiezen, dan vervalt meteen het limiet op de hoeveelheid toe te voegen pagina’s. Groot voordeel dus! Kort samengevat is One.com de ideale websitemaker voor wie voor een prikkie een professionele website wilt bouwen.

De gratis URL: –

Dit is top:

 • De twee grootste voordelen van deze websitemaker zijn zonder twijfel het niet hoeven tonen van een advertentie en de mogelijkheid tot het gebruiken van de WordPress editor. Ook hebben de sjablonen een moderne look en zijn ze allemaal responsive.

Dit kan beter:

 • De niet al te beste editor van One.com in combinatie met het lage aantal toe te voegen pagina’s, zou niet als beste uit de test komen. Echter kan dit probleem redelijk eenvoudig worden opgelost door gebruik te maken van de WordPress editor, dus deze minpunten hoeven niet perse een belemmering te zijn.

Google Sites: voor de simpele website

De websitemaker van Google is onlangs op de schop genomen en ziet er tegenwoordig een stuk frisser en overzichtelijker uit. Wat ons al snel opviel was het gemak waarmee je het CMS gebruikt. Een tweede (iets minder positieve) opvallendheid, is de lage hoeveelheid functies dat Google Sites aanbiedt. Doordat de sjablonen niet gevuld zijn met voorbeeld content, zijn ze nogal leeg en krijg je maar weinig handvatten om je mee op weg te helpen. Als je van plan bent je website in de toekomst voor professionele doeleinden te gaan gebruiken, is het wel zo handig als de websitemaker een eigen domeinnaam ondersteunt. Vreemd genoeg is dat bij de vernieuwde Google Sites niet het geval. Mocht je een bedrijf hebben met een fysiek adres, dan heb je de mogelijkheid om een domeinnaam via Google MyBusiness te koppelen. Heb je dat niet, dan heb je pech.

De gratis URL: sites.google.com/view/domeinnaam

Dit is top:

 • De integratie met andere Google producten zoals Google Maps en Google Docs is binnen dit CMS natuurlijk top geregeld.

Dit kan beter:

 • Een belangrijk nadeel is het feit dat je geen toegang hebt tot de SEO instellingen van je website, zoals de pagetitle en de meta description. Het zou een grote verbetering zijn als ze meer sjablonen en ontwerpopties toe zouden voegen en een uitbreiding van hun kennisbank zou ook geen overbodige luxe zijn.

WordPress.com: voor de bloggers onder ons

WordPress.com wordt regelmatig verward met het grotere WordPress.org, maar dit zijn dus twee verschillende websitemakers. De techneuten onder ons kunnen zich in deze laatste helemaal uitleven. Al is de .com-versie niet veel gebruiksvriendelijker voor de nìet-techneuten onder ons. En daar komt nog bij dat .com bovendien verschillende beperkingen kent. Desalniettemin is WordPress.com een prima oplossing voor wie op zoek is naar een gratis CMS om een blog in te starten. Wil je toch echt een website opzetten, dan ben je beter af bij één van de andere websitemakers uit het rijtje.

De gratis URL: –

Dit is top:

 • WordPress.com is een eenvoudig en prima CMS om een blog website in te op te zetten.

Dit kan beter:

 • Als je niet technisch aangelegd bent, kan het gebruik van WordPress een lastige opgave zijn.

Elementor PRO: de must-have WordPress pagebuilder

Toch graag een website bouwen met WordPress, maar dan met de betaalde versie? Wij adviseren het gebruik van Elementor PRO als drag & drop pagebuilder. Met deze paginabouwer kan je zeer eenvoudig en zonder kennis je website bouwen. De Elementor PRO versie geeft je de mogelijkheid iedere sectie van je website te designen en gebruik te maken van standaard templates. Lees hier onze Elementor review.

Hoe wordt een gratis pakket eigenlijk gefinancierd?

Gratis klinkt natuurlijk leuk, maar vandaag de dag is er nog maar weinig ècht gratis. Dat geldt ook voor de ‘gratis’ pakketten die websitemakers aanbieden. Althans, degene die het pakket aanschaft hoeft er niet voor te betalen, maar de kosten die websitemakers maken voor de hosting, het onderhoud aan de servers en de doorontwikkeling van hun producten, moeten natuurlijk wel gedekt gedekt worden. Om gratis pakketten te aan te kunnen bieden en toch winstgevend te zijn, worden deze kosten verrekend in de abonnementskosten van gebruikers die wèl een betaald pakket kiezen. Dit zogenaamde ‘freemium’ model komt binnen veel bedrijven voor; bij de één in meerdere mate dan bij de ander. Reden te meer om te allen tijde een goede vergelijking te maken voordat je een (gratis) pakket afsluit.

Welke nadelen ervaar je met een gratis website?

Voor domeinen als .nl of .com moet je altijd betalen. Dit soort domeinnamen zul je dan ook nooit bij een gratis pakket krijgen. Je zult in dit geval genoegen moeten nemen met een subdomein zoals bijvoorbeeld subdomein.ucraft.net. Een website die je privé gebruikt hoeft daar geen hinder aan te ondervinden. Wil je je website commercieel gaan inzetten, dan is het echt aan te raden om voor een hoofddomein te gaan, ook al moet je daar iets voor betalen. Het zal je professionaliteit ten goede komen en bovendien scoort een hoofddomein over het algemeen veel hoger in de zoekmachines. Een ander nadeel aan een gratis pakket is het beperkte aanbod in ontwerpen. En de ontwerpen waaruit je wèl kunt kiezen, zijn vaak verouderd en niet bepaald mooi. Tsja, ze moeten iets doen om je naar dat betaalde pakket te krijgen!

Zijn gratis websites SEO vriendelijk?

Wil je een website bouwen om hoog te scoren in Google, dan is het zaak rekening te houden met de drie pijlers van SEO, namelijk techniek, autoriteit en content. Bij alle gratis websitemakers kan je de content, paginatitels en meta descriptions aanpassen, maar niet overal kan je de juiste technische instellingen inrichten. Een subdomein zal in de meeste gevallen minder goed ranken dan een eigen domein. Een eigen domeinnaam kan beter inspelen op je doelgroep en heeft een positief effect op je SEO.

Om je domeinnaam en hosting aan te schaffen raden wij SiteGround aan. 

Wil je goed scoren in Google met je website en beschikken over een SSL-certificaat? Kijk dan eens naar een zeer voordelig pakket van Jimdo of JouwWeb.

Conclusie

Laat je niet altijd verleiden door het woordje ‘gratis’. De meeste ‘gratis’ aanbieders zijn ontzettend leuk om mee te starten, maar loop je al redelijk snel vast op de beperkte mogelijkheden of kosten die je moet betalen om je website uit te breiden. Je wil ook niet steeds je website verhuizen naar een andere provider want zo makkelijk is dat niet. Kies dus op voorhand het programma waarvan jij denkt dat het beste bij je website past. 

We hebben zelf ook verschillende websitemakers gereviewed waardoor je makkelijker een keuze kan maken voor jouw project. 

Wil je echt gratis beginnen en beschikken over verschillende mogelijkheden, begin dan met Jimdo of JouwWeb.

Deel dit bericht

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Recente artikelen

Vergelijk websitebouwers

 

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit