10 Amazon SEO tips: Zo word je beter gevonden op Amazon

Meer verkopen door middel van de Amazon marketplace? Hoe wordt je beter gevonden op Amazon? Door middel van Amazon SEO kan je jouw producten hoger laten ranken in de zoekmachine van Amazon. Lees hier de gids hoe jij SEO voor dit platform kan inzetten en meer verkopen kan realiseren.

Ontvang gratis SEO e-book

Wat is Amazon SEO?

Amazon SEO is het optimaliseren van producten om de organische vindbaarheid in Amazon te verbeteren. Amazon is, net als Google, Bing en Yahoo, een zoekmachine. Deze zoekmachine toont de resultaten die het beste bij de zoekopdracht van de bezoeker passen, in dit geval dus producten. Ook voor Amazon is het dus belangrijk om zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO toe te passen in je marketing strategie. 

De zoekintentie van de bezoeker van Amazon is in veel gevallen om een aankoop te doen. Door middel van Amazon SEO is het mogelijk om het A9-algoritme van de zoekmachine te kraken en je producten hoger in de zoekresultaten te ranken. Hoe hoger je producten ranken, des te meer verkopen er gerealiseerd kunnen worden. 

Inhoud van dit artikel

De anatomie van de Amazon marketplace

De internetgigant is inmiddels ook actief in Nederland en dat beginnen we steeds meer te merken. De online retailer krijgt steeds meer voeten in de aarde in ons uitgebreide online landschap. Voor online verkopers is het dus belangrijk om nú in te spelen op het groeiende marktaandeel van Amazon op de Nederlandse online retailer markt. Het is daarvoor wel belangrijk om de anatomie van Amazon te begrijpen. Onder de afbeeldingen leggen we uit hoe de anatomie van Amazon in elkaar zit.

De anatomie van de zoekresultatenpagina (SERP) binnen Amazon bestaat uit twee weergaven:

 • Galerij weergave (24-25 producten)
 • Lijst weergave (16 producten)

De gebruiker heeft hier zelf de keuze welke weergave te willen gebruiken. De een wil graag producten naast elkaar zien en de ander liever onder elkaar. 

Binnen de weergaven is echter nog wat anders terug te vinden wat je ook bij zoekmachines als Google en Bing terugziet, namelijk gesponsorde producten. Net als bij andere zoekmachines is er bij Amazon ruimte gereserveerd voor gesponsorde producten en kunnen bedrijven hier middels advertising gebruik van maken.

Amazon SEO structuur
Bron: https://www.sellerapp.com/blog/amazon-seo-guide/

Gesponsorde producten

De bovenstaande afbeelding laat zien hoe gesponsorde producten er binnen de typen pagina’s van Amazon eruit zien. Zo kan je gebruik maken van de advertentieruimte bovenaan de categoriepagina, tussen de producten op de categoriepagina of op de productpagina. Om hier advertenties te kunnen tonen moet je betalen aan Amazon. Dit kan door middel van SEA, ook wel Search Engine Advertising genoemd. 

Het A9-algoritme van Amazon

Amazon maakt gebruik van het A9-algoritme. Dit algoritme is gericht op het tonen van producten die het beste passen bij de zoekintentie van de bezoeker. Hoe groter de kans dat een product wordt gekocht, des te hoger het product zal ranken in de zoekresultaten van de zoekmachine. Amazon verdient haar geld aan commissies die per verkocht product gerekend worden. Wanneer de verkoop dus beter loopt ontvangt Amazon dus ook meer commissie. Het A9-algoritme is hier ook op ingesteld.

Meer verkopen via de Amazon marktplaats wil natuurlijk iedere ondernemer. Het is echter wel belangrijk dat je producten gevonden worden. Hiervoor is Amazon SEO dus erg belangrijk.

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

De rankingfactoren van Amazon SEO

Om zoekmachine optimalisatie (SEO) voor Amazon uit te voeren is het belangrijk eerst de rankingfactoren te weten. Deze wijken af van de factoren die gelden voor zoekmachines als Google of Bing. Amazon is een commercieel bedrijf dat er baat bij heeft dat producten zo veel mogelijk worden verkocht. Dit gegeven zien we terug in de rankingfactoren van de organische rankings binnen Amazon. De factoren zijn:

 • Prijs: wanneer het prijsverschil te groot is met de concurrent zal dit ook een effect hebben op de ranking. Amazon is groot fan van scherpe prijzen en zal goedkopere producten hoger plaatsen in haar zoekresultaten dan duurdere vergelijkbare producten. Zorg er dus altijd voor dat je producten scherp geprijsd zijn en het prijsverschil met de concurrentie niet al te groot is.

 • Voorraad: wanneer producten niet op voorraad zijn worden deze lager geplaatst in de zoekresultaten van Amazon. Zorg dus altijd voor een goed voorraadbeheer.

 • Content: net als bij andere zoekmachines is content essentieel. Zorg voor duidelijke afbeeldingen, titels en omschrijvingen. Met kwalitatieve content kan Amazon herkennen waar het product voor is bedoeld. 

 • URL: de connectie tussen zoekwoord en URL is ontzettend belangrijk, maar wordt vaak vergeten bij het toevoegen van producten. Met de Node ID kan je de relevantie van het product aan een categorie koppelen en met de “Brandtextebin” kan je zoekwoorden toevoegen aan de product-URL. Aan de hand van deze parameters kan je Amazon duidelijk maken wat voor type product het is en voor welke zoekwoord deze relevant is.

 • Verkoop: zoals gezegd heeft Amazon er baat bij dat producten zo veel mogelijk worden verkocht. De verkoop van producten is ook een rankingfactor, al dan niet indirect. Wanneer je productpagina voldoet aan de bovenstaande factoren en ook nog eens verkoopt zal deze steeds hoger ranken in Amazon.

 • Reviews: hoe meer betrouwbare reviews, des te hoger het product zal ranken. Reviews zorgen voor meer vertrouwen bij de consument en zullen dus sneller een product kopen. 

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Beter vindbaar in Amazon met deze 10 stappen:

Amazon SEO is niet heel erg ingewikkeld, maar vergt wel doorzettingsvermogen en vooral een duidelijke strategie. Met de volgende 10 stappen is het mogelijk om je organische vindbaarheid binnen Amazon te verbeteren:

1. Zoekwoordenonderzoek

Een grondig zoekwoordenonderzoek vormt de basis van de optimalisaties die doorgevoerd moeten worden voor een betere organische positie in Amazon. Aan de hand van deze zoekwoordenonderzoek tool is het mogelijk zoekwoorden te onderzoeken die relevant kunnen zijn voor jouw producten. Aan de hand van het zoekwoordenonderzoek kan je bepalen welke zoekwoorden er relevant zijn en hoe veel er maandelijks op wordt gezocht. Deze zoekwoorden dienen meegenomen te worden in de content van het product. Met de tool SEMrush kan je eenvoudig een zoekwoordenonderzoek voor Amazon uitvoeren. Lees hier onze SEMrush review.

2. Producttitel

Aan de hand van het zoekwoordenonderzoek kan worden bepaald wat het primaire zoekwoord zal zijn waar het product op moet gaan ranken. Dit zoekwoord hoort dan ook in de producttitel meegenomen te worden omdat dit een van de belangrijkste factor voor Amazon SEO is. De volgende informatie moet in de producttitel komen te staan:

 • Merknaam
 • Productnaam (inclusief primair zoekwoord)
 • Materiaal (waar mogelijk)
 • Aantal (waar mogelijk)
 • Kleur (waar mogelijk)

Het maximale toegestane aantal karakters voor de producttitel is 100. Zorg voor een prettig leesbare producttitel die de gebruiker direct duidelijk maakt waar het product voor bedoeld is.

3. Prijs

De prijs van het product is misschien wel de belangrijkste rankingfactor voor Amazon SEO. Zorg er voor dat het prijsverschil niet te groot is met dat van de concurrentie. Hoe scherper de prijs, des te beter Amazon je product zal ranken in haar overzicht. Daarnaast is de prijs een filtermogelijkheid binnen de overzichtspagina van de producten. 

4. Scherpe productfoto's

Verhoog de verkoopkans met scherpe HD productfoto’s. Ook binnen Amazon zullen afbeeldingen meer zeggen dan 1.000 woorden. Voor Amazon SEO is het dus belangrijk dat je afbeeldingen beschikken over aantrekkelijke productfoto’s van hoge kwaliteit. 

Amazon beschikt over een zoom-functie en raadt het daarom aan om grotere foto’s (minimaal 1.000 pixels in hoogte en breedte) te gebruiken.

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

5. Uitgebreide productbeschrijvingen

Ook de productbeschrijvingen moeten geoptimaliseerd worden om je organische ranking te verbeteren. Voeg in de beschrijvingen op een natuurlijke wijze het primaire zoekwoord toe en laat synoniemen voor dit zoekwoord ook regelmatig terugkomen. Let hierbij wel op dat de content altijd voor de bezoeker geschreven moet worden en dus natuurlijk leesbaar hoort te zijn.

6. Highlight de voordelen met bulletpoints

Een sterk punt binnen de productbeschrijvingen is het gebruik maken van bulletpoints. Met deze bulletpoints kan je de voordelen van het product vermelden en zal dit ook conversieverhogend werken. En we weten: hoe meer verkopen, des te hoger de ranking van het product.

7. Voorkom een 'Out-of-stock' status

Voorkom een uitverkochte status van je product, dat is namelijk killing voor je organische ranking binnen Amazon. Met de Amazon Fulfillment Method en FBA kan je gebruik maken van notificaties wanneer een product een bepaalde hoeveelheid voorraad heeft gebruikt. Deze notificatie kan je zelf instellen en geeft je de mogelijkheid om direct nieuwe voorraad aan te schaffen. 

Bij de verkoop van je product via meerdere kanalen zou je gebruik kunnen maken van een multichannel synchronisatie. Hiermee is het mogelijk om je complete voorraad van al je verkoopkanalen in één overzicht te beheren.

8. Zoekwoorden in het Amazon Sellers Centre

De backend, ofwel het Amazon Sellers Centre, biedt de mogelijkheid om zoekwoorden toe te voegen aan het product. Op deze manier kan Amazon op de hoogte gesteld worden van de zoekwoorden die relevant zijn aan het product. Deze functie is erg interessant voor zoekwoorden die niet toegevoegd zijn aan de titel of beschrijving van een product, verkeerde spelling van bepaalde zoekwoorden of vertalingen vanuit andere landen. 

Door deze zoekwoorden toe te voegen verrijk je de gegevens van het product. Het aantal keer dat je een zoekwoord hier plaatst heeft geen effect op de SEO van het product. Kies hier dus voor een breed scala aan mogelijke synoniemen of woorden die relevant zijn aan het product. 

9. Productreviews

Reviews zijn over de hele e-commerce branche belangrijk, zo ook voor Amazon SEO. Hoe meer positieve reviews een product heeft gekregen, des te hoger Amazon het product zal ranken in haar zoekresultatenoverzicht. Hoe meer goede reviews en hoger de rankings, des te beter de CTR (Click-Through-Rate) naar je product zal zijn. 

10. Fulfillment by Amazon (FBA)

Normaal betaal je met een Individual Seller Account $1,- fee per verkocht product bovenop de commissie die Amazon op de verkoop van je product rekent. Door Amazon FBA te gebruiken betaal je met een Professional Seller Account $39,99 per maand en wordt je vrijgesteld van de $1,- fee per verkocht artikel. Daarnaast krijg je met een Profssional Seller Account ook nog eens voordeel als het gaat om de rankings van je producten.

Claim de Buy Box

Maak je met een Professional Seller Account gebruik van Fulfillment by Amazon (FBA), dan maak je kans op een ruimte in de Buy Box. De Buy Box is een uitgelicht element die gebruikers het product direct laten bestellen zonder eerst alle aanbieders te hoeven vergelijken. Hierdoor zal het aantal verkopen van de aanbieder enorm stijgen en kan je andere aanbieders naar beneden drukken.

Amazon buy box

Het claimen van de Buy Box heb je echter niet zomaar gedaan wanneer je gebruik maakt van FBA. Er zitten iets meer haken en ogen aan. Met deze video krijg je een uitleg hoe je de Buy Box kan claimen.

Ga aan de slag met Amazon SEO

Winnen in Amazon? Begin vandaag nog met het optimaliseren van je producten en stijg in de organische rankings van de zoekmachine. De groeipotentie van Amazon is enorm en je kan zelf snel de stap naar het buitenland maken. Ga direct aan de slag met Amazon SEO en maak optimaal gebruik van de online kansen die Amazon te bieden heeft. 

Wil je weten wat de SEO trends voor komend jaar zijn? Lees hier de SEO trends voor 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit