8 SEO trends van 2021 voor een betere ranking

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie en is ook in 2021 weer een van de grootste kanalen voor je online marketing. Beter scoren in de zoekresultaten van Google? Volg dan deze SEO trends voor 2021.

SEMrush gratis proberen?

Zo scoor je beter in Google in 2021

In Nederland staan inmiddels ruim 2,5 miljoen websites live. Dat aantal blijft maar groeien en dat heeft invloed op de organische vindbaarheid van jouw website. Je krijgt er ieder jaar namelijk meer concurrenten bij. Dit hoeven niet direct concurrenten te zijn waar je bang voor hoeft te zijn, maar zoekmachines zoals Google zal iedere website apart beoordelen en positioneren in haar zoekresultaten.

Om bovenaan te ranken in de zoekresultaten van Google is het ontzettend belangrijk dat je SEO serieus neemt en blijft zoeken naar de beste manier om zowel de bezoeker als zoekmachines te verrijken met de juiste informatie.

Stel jezelf eens de vraag: kan de bezoeker op mijn website/pagina snel vinden wat hij of zij zoekt?

Zorg er altijd voor dat de bezoeker de primaire focus voor het optimaliseren van je website heeft. Maar hoe trek je deze bezoeker nou aan?

Ook in 2021 is Google weer in beweging, hierbij alvast de belangrijkste SEO trends voor 2021.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

seo trends voor 2021

1. Mobielvriendelijkheid van je website

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en is hier dagelijks mee bezig. Ook online shoppen doen we steeds vaker via de smartphone. Om de bezoeker beter te kunnen helpen is het belangrijk een mobielvriendelijke website aan te bieden.

Helaas zijn er nog steeds websites die niet mobielvriendelijk zijn, dat kan in 2021 echt niet meer! Het testen of je website mobielvriendelijk is kan hier.

Voor zoekmachine optimalisatie is de mobielvriendelijkheid van je website of webshop ook enorm belangrijk. Google is namelijk een tijdje geleden overgestapt op Mobile First Indexing. Dat wil zeggen dat de mobiele weergave van de website als standaard wordt genomen bij het beoordelen en indexeren van de website.

Is je website niet mobielvriendelijk, dan is de kans groot dat je niet zo goed zal scoren in de zoekresultaten van Google. De mobiele weergave van je website of webshop is dus van levensbelang voor je SEO!

2. Plaats content voor de bezoeker, niet zoekmachine

Ook hier gaan nog veel websites de mist in. We zien nog zo vaak dat websites gebruik maken van keyword stuffing.

Het volproppen van teksten met zoekwoorden waar veel zoekvolume op zit werkt al jaren niet meer en heeft tegenwoordig zelfs een negatief effect op je rankings.

Wil je SEO en de pijler content goed uitvoeren, dan is het zaak om eerst aandacht te hebben voor je bezoeker. De volgende vragen zijn daarvoor ontzettend belangrijk om te stellen:

  1. Waar zoekt de bezoeker naar?
  2. Hoe kan mijn content helpen te vinden waar de bezoeker naar op zoek is?

Deze vragen zijn essentieel om de bezoeker aan te trekken en bij je te houden.

Aan de hand van een uitgebreid zoekwoordenonderzoek kan je analyseren waar de bezoeker echt naar op zoek is. Je hoeft niet altijd de focus te leggen op de zoekwoorden met het meeste zoekvolume om het meeste en beste verkeer aan te trekken.

Een zoekwoord met minder zoekvolume en lagere concurrentie is met enige regelmaat beter voor de kwaliteit van het verkeer en is eenvoudiger om hogere posities mee te behalen. Less is more, dat is bij SEO voor sommige websites zeker het geval.

Voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek kan je gebruik maken van verschillende gratis tools zoals Google Ads zoekwoordenplanner, Keyword.io, Answer the Public en kan je gebruik maken van betaalde tools als SEMrush of SE Ranking. Deze tools beschikken over een grotere database waar je dus meer inzichten kunt verkrijgen.

3. Web Core Vitals en page experience

Google blijft ieder jaar weer komen met nieuwe factoren die invloed hebben op de organische prestaties van websites. Ook voor 2021 zijn er weer nieuwe SEO factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is de performance van de website en pagina. In 2021 gaat Google Web Core Vitals en page experience als officiële rankingfactor beoordelen. Waarom? Deze SEO factoren hebben een directe invloed op de gebruikservaring!

De gebruikservaring van een pagina wordt beoordeeld op de volgende onderdelen:

  • De laadsnelheid van de pagina
  • De vormgeving van de pagina
  • De aangeboden content van de pagina

Deze drie onderdelen samengevat kunnen we zien als de Web Core Vitals. Deze worden gemeten aan de hand van verschillende metrics, namelijk de LCP, FID en CLS.

Web Core Vitals van Google

Een manier om je Web Core Vitals te meten is met Google Pagespeed Insights.

4. Geen black hat SEO middels linkbuilding

Black hat SEO is al jaren een onderwerp wat ter discussie staat. Weet je niet wat black hat SEO is? Lees dan hier het verschil tussen white hat SEO en black hat SEO.

De black hat technieken worden nog dagelijks gebruikt en hebben in sommige gevallen zeker een positief effect. Echter, dit positieve effect kan ineenstorten wanneer Google de praktijken in de gaten heeft en je straft met een penalty. Terugkomen op de eerste pagina van de zoekresultaten is dan een heel lastig klusje. 

Ga in 2021 dus niet zomaar aan de slag met linkbuilding door lukraak websites aan te schrijven of gesponsorde blogs aan te kopen. In plaats daarvan kan je beter naar je eigen content kijken en aantonen dat jij de beste bent in de branche waarin je actief bent.

Als jouw website over de beste content beschik zullen er genoeg websites naar jou willen verwijzen. Het worden van een autoriteit in jouw niche is dan een realistische doelstelling waarbij je content het werk voor je heeft gedaan. Met kwalitatieve en passende links uit de branche zal Google je website steeds belangrijker gaan vinden.

5. De doorbraak van Voice Search?

Al jaren spreken we over spraakgestuurde zoekopdrachten en de groei hiervan. Dat de populariteit van Voice Search groeit is een gegeven, toch is de groei minder hard dan experts hadden verwacht.

Het shoppen via spraakgestuurde opdrachten is bijvoorbeeld iets wat nog niet als natuurlijk aanvoelt en doen we nog liever op een schermpje met visuals. Niet zo gek natuurlijk. Een nieuwe trui ga je natuurlijk niet kopen op basis van de omschrijving die de Google Home je voorleest. En toch gaat Voice Search in 2021 een vlucht nemen.

Er zijn al talloze hulpmiddelen die gebruik maken van spraakgestuurde opdrachten. Denk hierbij aan je slimme thermostaat of verlichting in huis.

Met je commando’s worden bepaalde instellingen overgenomen zonder te klikken. Dit is natuurlijk heel erg handig, maar kunnen we niet echt Voice Search noemen. Je zoekt niet naar iets, je zegt een apparaat wat het moet uitvoeren.

In 2021 zal er veel aandacht uitgaan naar Voice Search en verwachten experts een exponentiële groei op dit gebied. Wij zijn wat sceptisch, maar wachten het rustig af.

Google Home Mini

6. Personaliseer je content

Ook deze trend heeft betrekking op de content van de website of pagina. Content is al jaren de belangrijkste pijler binnen SEO om de vindbaarheid van de website te verbeteren. 

Google zal door wet- en regelgeving in 2021 minder gepersonaliseerde advertenties mogen tonen. Dat biedt enorm veel kansen voor jouw organische resultaten. Voor SEO is gepersonaliseerde content in 2021 belangrijker dan ooit. 

De online concurrentie wordt groter en dus kan je met persoonlijke content de doelgroep overtuigen voor jouw website te kiezen. Hoe persoonlijker de content, des te hoger de engagement met de klant en meer leads of sales.

Voor gepersonaliseerde content is een uitgebreid zoekwoordenonderzoek nodig. Lees hier hoe je Reverse Engineering toepast voor een zoekwoordenonderzoek.

7. Voorkom Fake News

E-A-T is de afkorting voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Volgens dit principe richt Google zicht vanaf de core update van 1 augustus 2019 volledig op betrouwbare content van autoritaire domeinen.

In de wereld waarin Fake News dagelijks voor discussies zorgt, is Google druk bezig om het echte en neppe van elkaar te scheiden. Middels signalen, bijvoorbeeld van Social Media kanalen, kan Google bepalen of je content betrouwbaar is. 

Met betrouwbare content waarin je verwijst naar de bron van de informatie is het mogelijk om hoog te ranken in de zoekresultaten van Google. Wordt Fake News herkend, dan zal een zoekmachine als Google je enorm kunnen straffen. 

8. Verrijk de zoekresultaten met Structured Data

Gestructureerde gegevens, ook wel Structured Data genoemd kan gebruikt worden om on-page content uit te lichten. Met Structured Data markup is het mogelijk om de zoekresultaten van Google te verrijken met specifieke content elementen. De meest voorkomende type Structured Data die worden gebruikt zijn:

Gestructureerde gegevens zijn niet alleen goed voor Google, maar ook voor de bezoeker. Zodra de bezoeker in de zoekresultaten bij jouw website betere reviews ziet dan bij de concurrent zal het sneller kiezen voor jouw website. Dit kan de doorklikratio naar jouw website verhogen.

Met Structured Data kan je middels code Google op de hoogte brengen van specifieke content. Bijvoorbeeld de openingstijden van een winkel, restaurant of schoonheidssalon. Google gebruikt deze data om content te verifiëren en de eigen SERP’s te verrijken.

SEO in 2021

Ga aan de slag met SEO voor je website en maak hier vooral gebruik van de simpele gedachte: Is het logisch wat ik hier doe?

SEO in 2021 hoeft niet lastig te zijn, als het maar voor de bezoeker uitgevoerd wordt en de logica er vanaf spat. Heb je hier hulp bij nodig? Dit zijn de 6 beste gratis SEO tools voor 2021!

Google probeert de SERP te voorzien met de meest persoonlijke resultaten voor de bezoeker. Het gebruikt hiervoor verschillende manieren om content te checken, bijvoorbeeld Structured Data. 

Probeer zo veel mogelijk content te schrijven waar de bezoeker echt iets aan heeft. Doe je dat, dan zal de bezoeker zich vlekkeloos door je website kunnen bewegen en vinden wat hij of zij zoekt. Google zal dit herkennen en je website hoger positioneren in de zoekresultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Recente artikelen

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit