Zo maak je de beste websitestructuur

Ga je een nieuwe website bouwen of een bestaande website rigoureus aanpassen? Houd dan rekening met de websitestructuur en zorg ervoor dat deze optimaal is ingericht. Lees hier hoe je de beste sitestructuur maakt!

Ontvang gratis SEO e-book

Wat is een websitestructuur?

Een sitestructuur is een rangschikking van pagina’s binnen een website. Met deze rangschikking kunnen bezoekers op een snelle en juiste manier navigeren naar de bestemmingspagina waar ze naar op zoek zijn.

Het ligt voor de hand, maar een goede rangschikking van een website is nog niet altijd even makkelijk te creëren. Bij het maken van een nieuwe website is het belangrijk er rekening mee te houden dat je bezoeker binnen drie klikken de juiste pagina kan vinden. Met een webshop en aanbod van bijvoorbeeld 1.000 producten is dat nog niet zo eenvoudig. Bedenk maar eens dat deze producten verdeeld kunnen zitten over meerdere categorieën, filters en sortering. 

zo maak je de beste websitestructuur

Naast de klikbare items op een website is de URL-structuur eveneens zo belangrijk.  Technisch gezien zit er nog wel verschil tussen een sitestructuur en een URL-structuur. Eenvoudig gezegd behandelen wij een sitestructuur als een onderverdeling van pagina’s voor de gebruiker. Een URL-structuur typeren wij als een onderverdeling van pagina’s voor SEO waarbij de URL paden worden bepaald en niet waar deze klikbaar is binnen de structuur van de website.

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Waarom is een websitestructuur belangrijk?

Het is kort toegelicht, maar een site- en URL-structuur zijn belangrijk omdat je hiermee een stabiele basis legt voor het toekomstig organische verkeer. En niet alleen het organische verkeer, maar ook verkeer dat afkomstig is vanuit andere online marketing kanalen zoals Google Ads.

Door een solide basis te creëren heb je de grootste kans om optimaal te presteren. Dat komt ook omdat je interne linkkracht evenredig en logisch verdeeld naar andere pagina’s. Doe je dit niet, dan betekent dat in veel gevallen dat je regelmatig aanpassingen moet doen aan je websites om beter te presteren.

Een handige tool om te meten of je websitestructuur goed in elkaar zit is SEMrush. Lees hier onze SEMrush review.

Waar moet je rekening mee houden?

Stel je wilt zelf aan de slag met een website- en URL-structuur, dan moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Hieronder staan deze toegelicht:

  1. Bepaal of het een nieuwe of bestaande website is:
    Als je een nieuwe website mag bouwen of gaan inrichten dan heb je overal nog de vrije hand. Ga je aan de slag voor een bestaande website, dan moet je rekening houden met de waarde die bepaalde URL’s hebben, welke URL’s anders gaan worden waarvan de oudere versies doorverwezen moeten worden etc.
  2. Analyseer de beschikbare statistieken:
    Kijk goed met welke pagina een bestaande website ‘scoort’ in de zoekmachine en waar je bezoekers op terecht komen. Dit kan je analyseren met Google Analytics of een tool als SEMrush. Stel je voor je gaat een pagina hernoemen in de URL of je gaat de pagina ergens anders plaatsen. Dan kan het zomaar zijn dat deze pagina beter gaat presteren dan de vorige variant.
  3. Bepaal doelen:
    Ga jij voor maximale zichtbaarheid? Of ga jij voor gemak? Probeer zoveel mogelijk aspecten te combineren tot één compleet geheel.
  4. Maak je website- en URL-structuur klaar voor de toekomst:
    Je wilt niet om de haverklap een rekening in de mailbox krijgen vanwege aanpassingen aan de website. Je wilt dat je binnen de structuur pagina’s kan toevoegen zonder dat het optimale effect verdwijnt.
  5. Analyseer je doelgroep:
    Veel bezoekers zijn gewend aan een bepaalde manier van navigeren. Bijvoorbeeld een contact button in het hoofdmenu (bij voorkeur rechts). Houd hier rekening mee. Het is ook zo dat een sitestructuur nauw verwant is aan de navigatiestructuur. Dat moet wel in grote lijnen overeengekomen, uitzonderingen daargelaten.

Als je bovenstaande zaken meeneemt in de werkzaamheden, dan kan je nu beginnen aan het ‘echte’ werk.

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Diepe of platte structuur?

Er zijn twee type structuren voor het maken van een website. Dat zijn:

  1. Diepe websitestructuur
  2. Platte websitestructuur

Natuurlijk is er ook een combinatie mogelijk.

Diepe sitestructuur

We spreken over een diepe sitestructuur wanneer er sprake is van gelaagdheid in de website en in de URL-paden. Bijvoorbeeld:

Mijndomein.nl > Hoofdcategorie > Subcategorie > Subsubcategorie

In de URL zal dit er als volgt uit kunnen zien:

www.mijndomein.nl/fietsen/kinderfietsen/zadels

Onder deze laag zou ook nog een productpagina kunnen vallen. 

Bij een diepe websitestructuur, welke je nagenoeg altijd ziet bij webshops, is het belangrijk dat iedere categorie en URL-pad op hiërarchische wijze onder elkaar vallen. 

In het bovenstaande voorbeeld is het dus erg belangrijk dat bezoekers die op zoek zijn naar een zadel voor kinderfietsen terechtkomen op een pagina met enkel zadels voor kinderfietsen. In dit geval valt de categorie ‘zadels’ onder de categorie ‘kinderfietsen’ en valt die onder de hoofdcategorie ‘fietsen’. Dit is dus een logische volgorde welke ook voor de bezoeker duidelijk is.

Platte sitestructuur

We spreken over een platte websitestructuur wanneer er nagenoeg geen of helemaal geen gelaagdheid in pagina’s en URL’s te vinden is. De bereikbare pagina’s zijn dus allemaal binnen hetzelfde niveau te vinden. 

Een voorbeeld van een platte structuur is:

Mijndomein.nl > Contact

Dat ziet er in de URL dan als volgt uit:

www.mijndomein.nl/contact

Een andere pagina binnen dezelfde website is dan ook terug te vinden in hetzelfde niveau, namelijk het eerste URL-pad na het domein. Neem bijvoorbeeld de pagina voor diensten:

www.mijndomein.nl/diensten

Zoals je kan zien is zowel de contactpagina als de dienstenpagina direct na de root te vinden. Hier spreken we van een platte structuur.

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Het stappenplan voor een goede sitestructuur

Een goede websitestructuur bouw je niet zomaar. Dit doe je op basis van informatie die je hebt verzameld uit verschillende tools en databronnen. Dit is het stappenplan om een goede websitestructuur te maken:

  1. Doe een zoekwoordenonderzoek
  2. Breng de huidige websitestructuur in kaart
  3. Maak een mapping van de gewenste website- en URL-structuur
  4. Bepaal de nieuwe sitestructuur

1. Doe een zoekwoordenonderzoek

Het zoekwoorden onderzoek gebruiken we om inzicht te krijgen in relevante zoekwoorden of liever gezegd, de intentie van de bezoeker. Zoek hierbij de gemiddelde zoekvolumes en je hebt een goed startpunt. Daarna kan je de zoekwoorden gaan categoriseren. 

Een tool als SEMrush kan hier goed bij helpen. De tool categoriseert de zoekwoorden al op basis van combinaties. Zo kan je makkelijker bepaalde relevante combinaties met elkaar categoriseren en scheelt dit enorm veel tijd.

Verkoop je allerlei soorten fietsen, maar ook auto’s? Zorg dan dat je alle relevante zoekwoorden voor fietsen apart zet en hetzelfde doet voor auto’s. Daarna kan je bijvoorbeeld weer een verdiepingsslag maken met subcategorieën, bijvoorbeeld voor kinderfietsen.

Door op deze manier te categoriseren krijg je snel een duidelijk beeld van de gewenste structuur voor je website.

2. Breng de huidige websitestructuur in kaart

Ga je aan de slag met een bestaande website dan is het altijd raadzaam een export te maken van de huidige structuur. Breng alle pagina’s in kaart en zet hierbij de benaming van de pagina zoals deze op de website staat. Het is belangrijk dat je weet welke pagina’s al goed ranken in de zoekmachine en welke pagina’s verkeer aantrekken. Als je de huidige structuur in kaart hebt gebracht, dan kan je na stap 3, de afweging maken of een pagina herschreven, hernoemd of doorverwezen moet worden.

Tools die je bij deze fase kan gebruiken:

3. Maak een mapping

Met mapping wordt het structureren van de website en URL-structuur bedoeld. Als je gaat mappen dan is er een groot verschil tussen het mappen van de zoekwoorden bij een bestaande website en mappen van zoekwoorden voor een nieuwe website. Waar je bij een nieuwe website geheel ‘vrij’ bent om de structuur te bepalen, ben je bij een bestaande website minder flexibel. Die bestaat namelijk al en is volgens een structuur opgebouwd. Toch kan je daar ook veranderingen in aanbrengen, maar dan moet je rekening houden met URL’s die veranderen en de redirects (doorverwijzingen) die daarbij komen kijken.

De bedoeling van mapping is dat je zoveel mogelijk relevante zoekwoorden met zoekvolume (uit het zoekwoordenonderzoek) aan een pagina hangt. Stel je voor dat dat ik gevonden wil worden op de volgende zoekwoorden:

  • fietsen
  • fiets kopen
  • fiets bestellen

In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden om deze zoekwoorden te mappen.

In het geval van een nieuwe website kan de URL als volgt worden: www.mijndomein.nl/fiets-kopen/kinderfietsen/. Dit kan dan zelf gekozen worden.

Stel je voor er is een bestaande website waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen fietsen en auto’s. Daaronder valt het type fietsen en daaronder ‘zadels’. Dan zou de URL als volgt worden: www.mijndomein.nl/fietsen/kinderfietsen/zadels.

In beide gevallen moeten de pagina’s scoren op eerder genoemde zoekwoorden. We adviseren altijd om de URL zo kort en duidelijk mogelijk te maken. Het is niet altijd nodig om woorden als ‘kopen’ in de structuur mee te nemen. Dit maakt de URL onnodig langer en kan erg agressief overkomen.

4. Bepaal de nieuwe sitestructuur

Doordat je nu alles in kaart hebt gebracht en weet je welke structuur je wil gaan maken. Zorg ervoor dat de website- en URL-structuur naadloos op elkaar aansluiten en de URL’s dus passen bij de manier van navigeren. Plaats de subcategorie ‘kinderfietsen’ dus niet onder de hoofdcategorie ‘auto’s’ als dat niet logisch is.

Is deze aanpassing uitgevoerd voor een bestaande website? Breng dan de oude URL’s in kaart en plaats een 301-redirect naar de nieuwe URL!

Sitestructuur & SEO

Naast de gebruiksvriendelijkheid (UX) is de websitestructuur ook ontzettend belangrijk voor SEO. Met een logisch ingerichte structuur is het voor zoekmachines, zoals Google , Bing of Yahoo, eenvoudiger om je website te crawlen (lezen). 

Wanneer zoekmachines moeiteloos door je website heen kunnen crawlen is een betere organische ranking eerder haalbaar dan wanneer zoekmachines tegen veel drempels lopen. 

Een tip van onze kant: Zorg ervoor dat bezoekers binnen drie klikken uitkomen bij de pagina waar ze naar op zoek zijn. Lukt je dat, dan kunnen zoekmachines deze pagina’s ook snel vinden en is het mogelijk sneller te stijgen in de rankings.

Reacties zijn gesloten.

Deel dit bericht

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Recente artikelen

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit