Google Organic Shopping is live en zo werkt het!

In april van 2020 kondigde Google al aan dat Organic Shopping dit jaar uitgerold zou worden. Inmiddels is Google Organic Shopping wereldwijd live en kan je jouw producten aanbieden. Zo werkt het en dit kan je ermee!

Ontvang gratis SEO e-book

Gratis resultaten

Google Shopping is al jaren een populair kanaal om producten aan te bieden en e-commerce resultaten te stimuleren. Het aanbieden van producten via betaalde advertenties is een manier om de verkoop te verbeteren. Nu Google Organic Shopping is uitgerold worden er ook organische resultaten getoond en is het dus mogelijk om producten gratis in de zoekresultaten te plaatsen. In de VS is Google Organic Shopping al volledig geïntegreerd in Google Search, Google Image Search en Google Lens. Deze integraties zullen de komende maanden of jaren ook overwaaien naar de Nederlandse e-commerce branche.

Deze integraties zijn ontzettend belangrijk omdat het gedrag van gebruikers steeds meer naar Visual Search beweegt. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Door het tonen van productafbeeldingen en informatie kan direct worden ingespeeld op de koopbehoefte van de gebruiker. Daarnaast heeft Google Organic Shopping uitgerold om beter te kunnen concurreren met de grote e-commerce zoekmachines zoals Amazon.

google organic shopping - voorbeeld

Meer concurrentie op e-commerce

E-commerce zoekmachines zoals Amazon zijn groeiende en Google wil hier geen terrein verliezen. Om te kunnen concurreren op het gebied van e-commerce komt Google nu met de uitrol van Organic Shopping. Het gratis tonen van producten gaat in tegen het verdienmodel van Google, namelijk het verkopen van advertentieruimte. Toch denkt het met Organic Shopping een slag te kunnen slaan binnen e-commerce waardoor het meer kan concurreren met Amazon. In de VS is Google op het gebied van e-commerce al een tijdje voorbij gestreefd door Amazon. Dat kan ze in Europa natuurlijk niet gebeuren. 

Door het uitrollen van Google Organic Shopping kan Google meer data verzamelen van gebruikers en zo de zoekmachine voor koopgerichte gebruikers verbeteren. De relevantie van de zoekmachine kan zo verbeterd worden om de concurrentie met Amazon aan te kunnen gaan.

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Hoe werkt het?

Om Google Organic Shopping te kunnen gebruiken voor jouw productaanbod is het nodig om een account te hebben bij het Google Merchant Center. Wanneer je Shopping Ads inzet zal je hier al gebruik van maken. 

Volg de volgende stappen om Organic Shopping te activeren;

 1. Log in bij het Merchant Center
 2. Kies het juiste account waar je Organic Shopping voor wil inzetten
 3. Klik op het kopje ‘Growth’
 4. Klik op ‘Manage programs’ (enkel mogelijk met beheerderstoegang)
 5. Kies voor ‘List your online products for free’
 6. Volg de stappen en activeer Google Organic Shopping
google merchant center

Organische resultaten meten

Het is belangrijk om de resultaten van Organic Shopping te kunnen onderscheiden met Shopping Ads. Dat kan met Google Analytics.

Wil je weten hoe Google Analytics 4 werkt, lees hier alles over Google Analytics 4

Wanneer je geen aandacht besteed aan het meten van de Organic Shopping resultaten, is het niet mogelijk om deze in Analytics te onderscheiden van andere organische resultaten. Het is dus belangrijk om dit onderscheid wel te maken om optimalisaties voor je doelgroep in kaart te kunnen brengen. Het meten van Organic Shopping resultaten kan heel eenvoudig.

De productfeed die je gebruikt om producten in het Merchant Center te laden moet voorzien worden van een UTM-tag voor alle product-URL’s. De tagging moet worden voorzien van een bron (source), medium en campagne naam. Dit ziet er dan als volgt uit:

 • Source = google
 • Medium = organic
 • Campaign Name = organic_shopping

De product-URL ziet er dan als volgt uit: https://www.voorbeeld.nl/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic_shopping

Met deze handige UTM-tag tool van Google is het mogelijk om de URL’s vorm te geven.

Met Google Tag Manager is het mogelijk om de UTM-tags geautomatiseerd aan iedere product-URL toe te voegen. Een andere optie is het gebruik van een feed management tool zoals Channable. Hiermee kan je een eigen product-feed maken voor Google Organic Shopping waarbij je de UTM-tags aan de product-URL’s toevoegt. 

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Google Organic Shopping optimaliseren

Zoals de naam al zegt valt Organic Shopping onder het organische kanaal en kan je dit scharen onder SEO. Toch zal ook de SEA specialist zich hierin kunnen mengen omdat de gebruikte platforms en tools meer door de SEA specialist gebruikt zal worden. Het optimaliseren van de producten voor Google Organic Shopping kan dus een mooie samenwerking tussen SEA en SEO specialisten worden.

Wanneer je een website gaat bouwen is het belangrijk dat het mogelijk moet zijn om een productfeed te kunnen exporteren vanuit het CMS. Met de meeste websitemakers is dat wel mogelijk, maar laat je niet verrassen. 

Met de productfeed is het mogelijk Google Organic Shopping in te zetten. Toch is niet iedere feed van goede kwaliteit. Met een feed management tool zoals Channable is het mogelijk om productfeeds te optimaliseren zodat Google veel informatie over het product ontvangt. Om te ranken op specifieke zoekwoorden wordt de inhoud van de productfeed genomen als ‘content’. Hoe beter de productfeed geoptimaliseerd is, des te hoger de potentie van de ranking in de Organic Shopping resultaten is.

Bij het optimaliseren van de feed is het belangrijk rekening te houden met:

 • Producttitels
 • Productbeschrijvingen
 • Google productcategorieën
 • Ingestelde regels
 • Prijzen
 • Custom labels

In samenwerking met de SEA specialist is het mogelijk om de productfeeds dynamisch op te bouwen en steeds te A/B tests in te zetten. Aan de hand van de tests kunnen de feeds geoptimaliseerd worden voor betere resultaten vanuit Google Organic Shopping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit