Wat zijn Core Web Vitals en hoe meet ik ze?

Core Web Vitals worden in 2021 in een officiële rankingfactor. Wat deze factoren zijn, hoe je ze meet en wat voor effect ze hebben op je rankings lees je hier in dit artikel!

SEMrush gratis proberen?

Wat zijn Core Web Vitals?

Core Web Vitals hebben direct invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website en laat dat nou steeds belangrijker worden voor je organische rankings, zoals ook te lezen is in ons artikel over de nieuwe SEO trends voor 2021. SEO specialisten werken steeds meer samen met CRO en UX specialisten om de website steeds vriendelijker te maken voor gebruikers. De snelheid en performance zijn hier ook ontzettend belangrijke factoren. Drie belangrijke Web Core Vitals metrics gaan in 2021 direct invloed hebben op je SEO werkzaamheden en rankings. De Web Core Vitals, zoals ze door Google genoemd worden, zijn meetbare factoren die samen de page experience en site vitaliteit aanduiden. 

Het is niets nieuws dat Google ieder jaar weer met nieuwe factoren komt die invloed hebben op de organische vindbaarheid van websites. Dat Google zich continu aan het ontwikkelen is wil zeggen dat websites en SEO werkzaamheden daarin mee moeten ontwikkelen. Om de page experience en Core Web Vitals te kunnen verbeteren en meetbaar te maken hebben we dit artikel opgedeeld in de volgende onderdelen:

  1. Wat zijn Core Web Vitals?
  2. Hoe meet je Core Web Vitals?
  3. Hoe optimaliseer je de Core Web Vitals voor SEO?
core web vitals

1. Wat zijn Core Web Vitals?

Web Vitals bestaan momenteel uit drie factoren: de laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit. In de toekomst zullen deze factoren meegroeien en ontwikkelen, dat zegt Google. De gebruikerservaring staat centraal als we het hebben over de Core Web Vitals. De metrics die samen de Core Web Vitals vormen zijn:

Largest Contentful Paint (LCP)

De LCP staat voor Largest Contentful Paint en heeft invloed op de laadtijd van een pagina. Hiermee wordt gemeten wat de laadtijd het grootste content element boven de vouw is. Hoe sneller dit is, des te beter voor de zoekmachine en gebruiker. De richtlijn van Google is om de LCP binnen 2,5 seconden in te laden. De LCP is een metric die vooral op de snelheid van een pagina of website is gericht.

First Input Delay (FID)

De FID heeft direct invloed op de interactie van de bezoeker met de pagina. De First Input Delay staat voor de tijd waarbij de bezoeker op een link of knopt klikt. De richtlijn van Google is om dit minder dan 100 milliseconden te laten duren. Wanneer dit langer duurt kunnen bezoekers het gevoel krijgen dat de website vastloopt of traag is. Hierdoor zullen bezoekers sneller afhaken. De First Input Delay (FID) is een metric die vooral op het gevoel van bezoekers is gericht.

Cumulative Layout Shift (CLS)

De CLS, ofwel Cumulative Layout Shift, wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 1 en geeft aan hoezeer elementen op een pagina verschuiven tijdens het inladen van de pagina. Hoe lager de score, des te beter dit voor de performance wordt gezien. Het is ook niet prettig voor een gebruiker dat elementen nog verschuiven wanneer hij of zij al een actie wil uitvoeren op de website. 

core web vitals overzicht

2. Hoe meet je Core Web Vitals?

Er zijn genoeg mogelijkheden op de Core Web Vitals en page experience te meten. Zo kan je gebruik maken van het Core Web Vitals Report of de site vitaliteit functie in Google Search Console. De exacte score van de bovenstaande metrics worden in deze rapporten getoond. 

Een andere optie om de performance van je website te meten is met Google Pagespeed Insights. Met deze tool krijg je een duidelijk overzicht van de scores per pagina en wordt er direct een advies gegeven om per onderdeel de performance te verbeteren. Een andere optie is Lighthouse die je kan gebruiken met de inspectietool. 

pagespeed insights

3. Hoe optimaliseer je de Core Web Vitals voor SEO?

Je weet nu wat de metrics zijn en hoe je deze kan meten. Nu is het zaak deze te gaan verbeteren tijdens de SEO werkzaamheden aan je website of pagina. Het optimaliseren van de Core Web Vitals is niet zomaar alle adviezen van Google Pagespeed Insights overnemen en verbeteren. Sommige elementen die voor verbetering vatbaar zijn, zijn nou eenmaal nodig om je website te laten functioneren. Sommige elementen heb je nodig om de website er goed te laten uitzien, te laten functioneren of te laten renderen door zoekmachines.

Binnen Google Pagespeed Insights krijg je soms de melding dat bepaalde scripts of bronnen de weergave blokkeren. Je kan deze natuurlijk volledig volgens het advies van de tool optimaliseren, maar dit is niet altijd gewenst. Sommige van deze bronnen, denk aan plugins zoals WP Contact Form 7, dienen juist wel geladen te worden om men het formulier op de pagina te kunnen laten invullen. Haal je deze bron weg, dan is mogelijk één van de grootste leadgeneratoren voor je website niet meer te gebruiken.

Om de Core Web Vitals goed te kunnen optimaliseren is het dus zaak goed te weten welke elementen te optimaliseren.

Ontvang een gratis SEO toolkit

Met de gratis SEO toolkit kom jij erachter wat je kan doen om je website beter vindbaar te maken en sneller te maken. Wil jij deze toolkit ontvangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit