Reverse Engineering voor een zoekwoorden onderzoek

Voor het optimaliseren van een website voor doelen als verkeer of conversies is een zoekwoorden onderzoek nodig. In deze handleiding vertellen we je hoe je reverse engineering kan toepassen voor het keyword research en wat je ermee kan!

Ontvang gratis SEO e-book

Standaard zoekwoorden onderzoek

Bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek zijn er honderden manieren om achter de focustermen te komen. Toch zien we dat zoekwoorden onderzoeken ontzettend vaak te beknopt en simpel zijn ingestoken waardoor het resultaat niet gedetailleerd genoeg is voor een copywriter om aan de slag te gaan. We zien dat de meeste onderzoeken als volgt zijn uitgevoerd:

 1. Brainstorm van alle relevante zoekwoorden die in je opkomen
 2. Deze zoekwoorden worden middels tools als SEMrush of Google Zoekwoordplanner geanalyseerd op zoekvolume en concurrentie
 3. De zoekwoorden met minder zoekvolume of relevantie worden gefilterd
 4. Van het restant selecteer je de zoekwoorden met de meeste potentie en prioriteit
 5. Er wordt een mapping gemaakt voor deze zoekwoorden (welke pagina’s en content zijn/is er nodig)
 6. Pagina’s en content worden gecreëerd

Deze manier van het uitvoeren van keyword research heeft wat nadelen. Om een goed beeld te krijgen van de content die nodig is moeten er veel zoekwoorden uitgesloten worden. Doe je dat niet, dan krijg je een onoverzichtelijk geheel en raak je de rode draad zo kwijt. 

Het uitsluiten van zoekwoorden heeft als nadeel dat je mogelijk zoekwoorden die het beste aansluiten bij de zoekintentie van de bezoeker over het hoofd ziet. Deze zoekwoorden sluiten mogelijk beter aan bij de doelgroep en zorgen voor meer conversies dan de zoekwoorden met een hoger zoekvolume. 

Wil je meer relevant verkeer naar je website trekken en de juiste doelgroep aanspreken met je content? Het anders insteken van het zoekwoorden onderzoek kan dan helpen voor SEO doeleinden.

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Reverse Engineering: Draai het eens om

Middels een standaard zoekwoorden onderzoek ben je ontzettend lang bezig met het vergaren van data, het mappen ervan en het bepalen welke content er geschreven moet worden. Met reverse engineering van het zoekwoorden onderzoek is het mogelijk om veel sneller een accuraat beeld te schetsen van de content die nodig is om relevant te zijn voor de zoekwoorden waar bezoekers op zoeken. In plaats van naar het uiteindelijke doel toe te werken, werken we met reverse engineering vanuit het doel. Dat ziet er als volgt uit:

 1. Bepaal het doel van je website
 2. Bepaal de doelgroep waarop je de website wil richten
 3. Segmenteer de doelgroep
 4. Koppel de segmenten aan het doel van de website
 5. Bepaal de customer journey per gesegmenteerde doelgroep
 6. Bepaal welke zoekwoorden er per fase in de customer journey
 7. Maak prognoses op basis van zoekvolume en concurrentie
 8. Schrijf de content

Om de bovenstaande stappen nog duidelijker te maken hebben we een voorbeeld gemaakt. Het proces voor een tandarts ziet er als volgt uit:

 1. Bepaal het doel van je website: bijvoorbeeld, je online vindbaarheid vergroten, nieuwe lokale klanten genereren, naamsbekendheid vergroten.

 2. Bepaal de doelgroep waarop je de website wil richten: bijvoorbeeld, mensen met gaatjes, tandsteen of slecht gebit.

 3. Segmenteer de doelgroep
  – Mensen met kiespijn
  – Mensen met implantaten
  – Mensen met kronen
  – Mensen met pijnlijk tandvlees

 4. Koppel de segmenten aan het doel van de website
  – Vergroot de lokale vindbaarheid bij mensen met kiespijn
  – Vergroot de lokale vindbaarheid bij mensen met implantaten
  – Vergroot de lokale vindbaarheid bij mensen met kronen
  – Vergroot de lokale vindbaarheid bij mensen met pijnlijk tandvlees
  – Trek nieuwe klanten aan voor behandelingen aan gaatjes in de kiezen
  – Trek nieuwe klanten aan voor het behandelen of plaatsen van implantaten
  – Etc.

 5. Bepaal de customer journey per gesegmenteerde doelgroep: Hoe gaat iemand met kiespijn een afspraak bij jou maken? Is dat middels een contactformulier, telefoonnummer of afspraakformulier? Wanneer je dit hebt vormgegeven ga je kijken hoe de doelgroep bij dit doel uitkomt. Dus wat zal de doelgroep overtuigen om bij jou een afspraak te maken? Welke communicatievormen kan je gebruiken om de doelgroep te overtuigen zich aan te melden bij jouw praktijk?

  Wat kan de doelgroep overtuigen om klant te worden?

  – Ze zien dat je gespecialiseerd bent in specifieke behandelingen die aansluiten bij de doelgroep
  – Ze zien heel wat reviews van voorgaande klanten die aangeven dat je betrouwbaar bent
  – De doelgroep wordt vooraf geïnformeerd over de hoeveelheid behandelingen er nodig zijn en wat de kosten hiervan zijn
  – De bijwerkingen van de behandelingen worden beschreven en uitgelegd wat je hier tegen kan doen
  – Er wordt antwoord gegeven op vragen die top-of-mind zijn bij deze behandeling. vragen over angsten en risico’s worden besproken.
  – Contactgegevens worden duidelijk gecommuniceerd

 6. Bepaal welke zoekwoorden er per fase in de customer journey: Bij stap 5 is de inhoud van de content al een beetje vormgegeven. Bij deze stap wordt er bepaald welke zoekwoorden er relevant zijn om mee te nemen voor de gesegmenteerde doelgroep. Het vinden van deze zoekwoorden kan middels de volgende tools:
  SEMrush 
  Google Zoekwoordenplanner
  Google zoekresultaten
  SearchMetrics
  SE Ranking
  Answer the Public

 7. Maak prognoses op basis van zoekvolume en concurrentie: Nu je een selectie hebt gemaakt van de zoekwoorden die aansluiten bij de gesegmenteerde doelgroepen weet je ook wat de zoekvolumes zijn. Door de CPC kosten van Google Ads met het zoekvolume te berekenen kan je al een besparing formuleren wanneer je middels SEO hoge rankings kan realiseren. Je prognose zal dan nog niet op basis van opbrengst zijn, maar op besparing gericht zijn. Wanneer je hogere rankings kan realiseren en Google Analytics data heeft verzameld, kan je met de conversieratio, ranking, de CTR en het zoekvolume een prognose opstellen met potentiële opbrengst bij een hogere ranking.

 8. Schrijf de content

Het zoekwoorden onderzoek uitvoeren

De manier waarop het zoekwoorden onderzoek wordt uitgevoerd zal dus vanuit het doel worden bepaald, niet vanuit zoekvolume. Wanneer we de analyse middels reverse engineering uitvoeren gaan we onderzoeken welke zoekwoorden er het beste zijn om de doelgroep naar het doel te begeleiden. Dit hoeft dus niet perse het zoekwoord te zijn met het meeste zoekvolume.

Door de zoekwoorden waar je op wil ranken te koppelen aan de gesegmenteerde doelgroep en fase waarin zij zitten, kan je de onderwerpen voor de inhoud van de pagina mappen. De mapping van de content is essentieel voor een verbeterde organische ranking.

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Gerelateerde zoekopdrachten

Stel je voor; je hebt enorme kiespijn en wil eigenlijk niet naar de tandarts. Met Google ga je dan op zoek naar informatie over kiespijn en wat de mogelijke oorzaken of oplossingen zijn. De zoekwoorden die veelal worden gebruikt in combinatie met ‘kiespijn’ worden door Google als gerelateerde zoekopdrachten bestempeld. Voor het zoekwoorden onderzoek is deze informatie ontzettend waardevol.

suggesties google kiespijnkiespijn

Wanneer mijn een doelgroep met kiespijn wil benaderen kan ik deze informatie gebruiken om in mijn website te plaatsen. Dit is tenslotte waar men op zoekt. Een ander groot voordeel is dat Google lokale resultaten steeds meer gaat vertonen. Wanneer jij in jouw regio informatie kan tonen over de oorzaken of oplossingen voor ‘kiespijn’ zal je ook direct een potentiële nieuwe klant bereiken. 

Beoordeel de concurrent

We weten het doel, welke doelgroepen we moeten aanspreken en welke zoekwoorden hiervoor relevant zijn. De inhoud van de pagina wordt stukje bij beetje duidelijker en begint vorm te krijgen. Een blik werpen op de concurrentie is de volgende stap die je dichter bij succes brengt. 

Welke concurrenten ranken er hoog op het zoekwoord waar jij op vindbaar wil zijn en met welke pagina is de concurrent vindbaar? Zoek (incognito) op het betreffende zoekwoord en analyseer wie je concurrenten zijn.

serp resultaten kiespijn

Open de top presterende concurrenten en analyseer de pagina op de volgende onderdelen:

 • Lengte van de content (aantal woorden)
 • Structuur van de content (gebruik van tekst, afbeeldingen, video’s, H1, H2, etc.)
 • Zoekwoorden dichtheid
 • Alt-teksten van de afbeeldingen
 • Ankerteksten van de inkomende links (intern & extern)
 • Aantal interne links op de pagina

Door deze onderdelen in kaart te brengen weet je wat er nodig is om de content on-page te structureren en kwantitatief te vullen. Daarnaast is de kracht vanuit interne links en de ankerteksten die hiervoor gebruikt zijn in kaart gebracht. Er is nu een gedetailleerd beeld van de pagina gemaakt. Deze kan gebruikt worden voor de creatie van de eigen pagina en content. Een tool die we hiervoor aanraden is SEMrush.

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Zijn er meer relevante vragen?

Google’s suggesties zijn opgenomen in de briefing voor de content, de structuur van de pagina is vormgegeven en we weten welke headings de concurrent gebruikt. Om de angst en vragen van de doelgroep te beantwoorden kunnen we relevante vragen en de antwoorden hiervan meenemen in de content. Een tool om deze vragen te vinden is Answer the Public.

Bekijk hier de voorbeelden van Answer the Public.

Answer the Public geeft je voorbeelden van relevante vragen, prepositions, vergelijkingen en gerelateerde zoekwoorden. Een deel van deze data zal overeenkomen met de zoekwoorden die al eerder vanuit Google zijn gekomen. Toch kan je met deze tool pareltjes vinden die je anders niet had gevonden. 

Ga aan de slag

Het reverse engineering zoekwoorden onderzoek is nu afgerond. Je weet nu precies waar de doelgroep op zoekt en hoe je deze kan bereiken. De structuur van de on-page content is vormgegeven en extra informatie die met tools als SEMrush of Answer the Public zijn gevonden kunnen de bezoeker nog meer bruikbare informatie geven. De gebruiker kan alle nodige informatie vinden op jouw website, zal jouw daardoor als specialist gaan zien en wanneer je een lokaal resultaat bent zal deze bezoeker direct een potentiële nieuwe klant betekenen. 

Kortom: reverse engineering zoekwoorden onderzoek heeft de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit