[Interview] Koen van den Eeden over de impact van Black Friday op de E-commerce branche

Specialisten vanuit de markt aan het woord. In dit interview spreken we met Koen van den Eeden en vragen we hem wat de impact van Black Friday & Cyber Monday op de E-commerce industrie is en hoe bedrijven hier op in kunnen spelen.

Ontvang gratis SEO e-book

Koen, stel jezelf eens voor aan onze lezers.

Mijn naam is dus Koen van den Eeden. Als Head of Marketplaces ben ik verantwoordelijk voor de beste marketplace/e-com strategie voor onze klanten. Zelf heb ik een brede digitale (commerce) achtergrond en gewerkt bij bedrijven als bol.com, Dorel Juvenile & ACSI

Black Friday & Cyber Monday, hoe kijk jij daar als online marketeer tegenaan?

Feestdagen zijn dé periode voor online winkels om omzet te genereren. Je ziet ook dat steeds meer ‘nieuwe’ koopjesdagen zijn intrede vinden in Nederland. Dagen die in het buitenland al groot waren zoals Black Friday & Cyber Monday groeien ook enorm hard in Nederland de laatste jaren. Deze dagen zijn ook niet meer te negeren voor webwinkels en maken tegenwoordig onderdeel uit van de feestdagen periode.

Niets missen van het laatste nieuws op het gebied van online marketing? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Koop je zelf wel eens iets tijdens dit evenement?

Ik bepaal voor mezelf wat ik graag wil kopen in de komende maanden. Het zoeken naar de juiste deal begint ook steeds eerder en een specifieke koopjesdag heeft niet mijn voorkeur. Als Black Friday een goede deal heeft dan koop ik het alvast voor de feestdagen.

Hoe bereid jij je als digital marketeer voor op Black Friday & Cyber Monday?

Ik maak mijn klanten er van bewust dat er een verandering gaande is. Traditioneel gezien begon de piek rond midden november. Alleen door alle nieuwe koopjesdagen schuift de piek op. Dit jaar had je bijvoorbeeld Amazon Prime day al op 13 & 14 oktober in Nederland. Een goede voorbereiding op Black Friday & Cyber Monday start daarom al in Augustus.

Welke online marketingkanalen zie jij als must voor dit evenement?

Je moet aanwezig zijn waar de klant zijn inkopen gaat doen. Je ziet daarom een snel stijgende trend in de digitale uitgaven op marketingmiddelen die retailers aanbieden (retail media). Bedrijven als bol.com, Amazon & Wehkamp bieden sterke middelen aan die je merk onder de aandacht brengen op het moment dat een consument echt wil kopen. Gebruik maken van retail media is dus echt een must!

Zie jij het evenement als iets positiefs of maakt het de werk van de online marketeer moeilijker?

Niet per se moeilijker, maar er is wel een andere aanpak nodig. De consument heeft geen oneindig budget en kan zijn/haar euro maar 1 keer uitgeven. Je zal als marketeer dus vanaf de eerste koopjesdagen er helemaal klaar voor moeten staan.

Zou jij aan websites en webshops adviseren te adverteren voor deze dagen?

Wij zien zeer goede resultaten voor onze klanten. Niet alleen boost het je sales op de specifieke dagen maar laat het ook positieve effecten zien op de merkvoorkeur in de maanden erop.

Niets missen van het laatste nieuws op het gebied van online marketing? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Hoe kijk jij er tegenaan dat de Black Friday & Cyber Monday acties tegenwoordig een week duren?

Zolang de consument echte acties te zien krijgt en een goede koopervaring, blijft het interessant voor merken om feestdagen mee te nemen. Voor mij persoonlijk lijkt er soms wel een overkill te komen aan ‘early deals’ etc. waardoor koopjesdagen opgerekt worden.

Wat zijn jouw verwachtingen bij de toekomst van deze dagen?

Ze groeien en zullen alleen maar groter worden.

Wat zijn jouw tips voor online marketeers die zich willen focussen op Black Friday & Ciber Monday?

Kom met een gedegen plan voor de dagen zelf en zeker ook voor de periode erna. Vaak wordt er een significant budget geïnvesteerd. Met de juiste aanpak werken de effecten nog lange tijd door (opbouwen doelgroepen, merkvoorkeur, reviews etc.).

Wil je verder nog iets meegeven aan beginnende online marketeers?

Het is niet goedkoop om te adverteren op deze dagen. Zorg er dus goed voor dat alle instellingen staan ingeregeld zoals je ze in de strategie voor ogen hebt. Verkeerde instellingen kunnen veel geld kosten op deze dagen. 

Dit interview is gehouden met:

Koen van den Eeden

Koen van den Eeden

Head of Marketplaces bij Greenhouse Group

Naar Greenhouse

Beter vindbaar worden in Google?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interview met:

Koen van den Eeden

Koen van den Eeden

Head of Marketplaces bij Greenhouse Group

Naar Greenhouse

Recente artikelen

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

E-mail marketing campagnes verbeteren?

Download de gratis e-mail marketing E-book en haal direct meer omzet of leads uit je e-mail campagnes!