Instagram Reels: de Facebook variant van TikTok

De titel van dit blog verklapt het al een beetje. In augustus van 2020 is de Facebook versie van TikTok gelanceerd: Instagram Reels. Na Instagram Stories, die Snapchat overbodig zouden maken, heeft Facebook nu ook een alternatief voor het populaire TikTok geïntroduceerd.

Ontvang gratis SEO e-book

Wat is Instagram Reels?

Instagram Reels is vergelijkbaar met het populaire platform TikTok.

instagram reels

Facebook omschrijft Instagram Reels als: “Een nieuwe manier om te creëren en korte entertainment video’s te maken op Instagram”. Met korte entertainment-video’s bedoelen ze multi-clips van rond de 15 seconden met audio, effecten en nieuwe creatieve tools. Je kunt deze video’s delen in je feed. Het is een manier om nieuwe groepen te bereiken en ‘global te gaan’, mits je profiel op openbaar staat natuurlijk.

Ook platform TikTok vind de nieuwe functie van Instagram verdacht veel op hun eigen platform lijken. Zo deelde het, tijdens de lancering van Instagram Reels, een gedurfde, maar wellicht terechte, ‘tik’ uit.

Wil je meer te weten komen over Social Media in 2021? Dit zijn de Social Media trends van 2021!

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Hoe maak je een 'Reels'?

1. Schuif naar rechts in je newsfeed
Je schuift in je feed naar rechts, net zoals bij een Instagram Story. Aan de onderkant van je scherm zie je de optie om te scrollen naar Reels.

2. Interface hetzelfde als Instagram Stories
Links in je scherm zie je een menu van opties verschijnen. Deze creatieve opties zijn per profiel verschillend. Dit is afhankelijk van het soort profiel: bedrijfs- of persoonlijk, maar het kijkt ook naar het aantal volgers en bereik van jouw profiel. Op basis hiervan krijg je meer of minder opties voor het maken van een creatie. Onder deze opties vallen o.a.: snelheid, muziek toevoegen, effecten en timer instellen. Links onderin kan je een foto naar wens toevoegen of druk op de video-knop om je verse Reel op te nemen.Net zoals bij het maken van een story, krijg je ook hier de keuze om de video te downloaden, een giftje toe te voegen, te tekenen en/of tekst toe te voegen.

3. Klaar met creëren?
Ben je klaar? Dan druk je onderin op het pijltje naar rechts. Hier vraagt Instagram of je nog extra tekst bij wil voegen.

4. Delen

 • Waar delen?:
  h
  ierna krijg je de optie om jouw gemaakte video via Reels of via Stories te delen. Kies je voor Instagram Reels? Dan heb je de mogelijkheid de video wel of niet te delen in je overzicht.
 • Publiekelijk of Privé?:
  h
  eb je een publiekelijk profiel, dan kan je jouw Reel ook in ‘Ontdekken’ delen. Dit is vergelijkbaar met de For You-page van TikTok. Heb je een privé-account? Dan kun je hem enkel in je eigen feed delen.
 • Opslaan als concept:
  ben je nog niet helemaal tevreden of wil je hem liever op een later moment afronden? Dan kies je hier voor: creatie opslaan als concept.

Wil je meer te weten komen over Social Media in 2021? Dit zijn de Social Media trends van 2021!

zo maak je een instagram reels

En dan?

Zodra je jouw Reel hebt gedeeld, komt deze terecht in ‘Ontdekken’ (loep-icoontje onderin je app menu) en als je daarvoor gekozen hebt in je newsfeed. De video is ook te zien op jouw profiel-pagina. Om het overzichtelijk te maken heeft Instagram er voor gekozen deze in een apart tabblad neer te zetten. Klik in het menu op het ‘movie’-icoontje. Om weer terug te gaan naar je afbeeldingen-overzicht klik je op het ‘raster’-icoontje aan de linkerkant.

Reels bekijken in de omgeving

In de video die je in je newsfeed tegen komt kan je klikken op het linkse icoontje: Reels bekijken. Zo kom je bij jouw Reels video terecht in de Reels-omgeving. Scroll je naar boven dan kan je zelf ontdekken wat anderen voor Reels hebben gemaakt en geplaatst.

Ook via de ontdekken-pagina van je Instagram account kun je in de Reels omgeving komen. Hiervoor klik je op het loep icoontje onderin je app menu).

Wil je meer te weten komen over Social Media in 2021? Dit zijn de Social Media trends van 2021!

Verschillen met TikTok

Het is zoeken naar verschillen tussen deze twee platformen voor het maken van creative, korte content. Waar de meeste opties en mogelijkheden overeenkomen zit er een duidelijk verschil in de mogelijkheden bij het creëren.

Creatie mogelijkheden

Waar TikTok inmiddels een enorme database aan creatieve elementen bij elkaar verzameld heeft, is dat bij Instagram Reels nog beperkt tot de opties van de Instagram Stories. De laatste tijd zijn daar echter wel meer nieuwe fonts toegevoegd. Ook is het mogelijk om muziek in je story toe te voegen. Het Reels-platform zal waarschijnlijk nog verder uitgebreid worden om het aanbod tot het maken van creatieve video’s nog gemakkelijker en leuker te maken.

Wil je meer te weten komen over Social Media in 2021? Dit zijn de Social Media trends van 2021!

Opvallend veel TikTok filmpjes op Instagram Reels

Wanneer je in het Reels-overzicht door de gemaakte content van anderen scrollt zie je opvallend veel TikTok-filmpjes verschijnen. Dat is duidelijk te zien aan het TikTok-logo in de hoeken van je scherm. Deze video’s zijn vanuit TikTok naar Instagram Reels gedeeld. Het is dus duidelijk dat het nieuwe Reels-platform nog even moet inburgeren. Maar net als bij Instagram Stories zal dat, voorzie ik, een kwestie van tijd zijn.

Mogelijkheden voor bedrijven

Binnen Instagram Reels zijn er opkomende mogelijkheden voor bedrijven. De mogelijkheden om te adverteren en het creëren van content worden steeds verder uitgebreid. Helaas is er nog niet zo veel bekend over business op Instagram Reels.

Content creatie

Net als TikTok is Instagram Reels voor bedrijven een mogelijkheid om op een creatieve, uitgesproken manier contact te maken met zijn of haar doelgroep. Door het maken van korte productvideo’s, gebruikerservaringen of challenges kan je de doelgroep op een laagdrempelige en leuke manier in beweging krijgen met je mer

Adverteren

Mogelijkheden tot adverteren zijn – helaas – nog niet bekend. Ook bij Instagram Stories en TikTok heeft dit even geduurd voordat het daadwerkelijk mogelijk was. Tot die tijd is het dus goed om organisch alvast een database aan volgers op te bouwen en bekend te worden met deze nieuwe, op TikTok lijkende, functie van Instagram.

Wil je meer te weten komen over Social Media in 2021? Dit zijn de Social Media trends van 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Recente artikelen

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit