Zo bepaal je het marketingbudget voor de feestdagen!

De feestdagen is al jaren een periode waarin e-commerce bedrijven de omzet naar grote hoogte kunnen laten stijgen. Maar hoe bepaal je nou het marketingbudget voor deze periode? Lees hier onze tips voor de feestdagen!

Ontvang gratis SEO e-book

Marketing succesvol inzetten voor de feestdagen

Er zijn talloze kanalen waar je budget voor kunt vrijmaken, maar je niet direct resultaat zal zien. Denk bijvoorbeeld aan SEO (zoekmachine optimalisatie) of CRO. Deze kanalen en optimalisaties zouden het hele jaar door aandacht moeten krijgen om tijdens de feestdagen echt te kunnen accelereren. Er zijn echter ook kanalen die met een mediabudget kunnen zorgen voor een periodieke boost op het gebied van omzet of leads. Enkele van deze kanalen zijn:

Extra budget voor de feestdagen biedt de mogelijkheid om verkopen en leads te stimuleren. De consument is in deze periode meer koopgericht dan in andere perioden van het jaar en gevoeliger voor kortingsacties. Het inzetten van marketingbudget kan in deze periode voor een betere ROI (return on investment) zorgen. 

Meer verkeer tijdens de feestdagen? Download het SEO e-book gratis!

Hoe zet je het marketingbudget in?

Heb je aan het begin van het jaar al een marketingbudget beschikbaar gesteld en rekening gehouden met de feestdagen, dan hoef je het budget enkel nog te verdelen over de kanalen welke je wil gaan inzetten. Om je marketing budget op een logische en strategische manier in te zetten hebben we een aantal tips voor je:

Tip 1: Het budget bepalen

Wanneer je het budget al in kaart hebt gebracht hoef je enkel nog maar te kiezen uit de kanalen. Heb je dat nog niet, ga dan op onderzoek uit en bepaal welk budget je beschikbaar wil en kan stellen voor deze periode. Hoe veel heb je tijdens de vorige feestdagen verkocht? Wat is de groei van het jaar tot nu toe in vergelijking met vorig jaar? Aan de hand van deze vragen en antwoorden kan je bepalen welk marketingbudget je kan en wil inzetten.

Tip 2: Bepaal de kanalen

Beschik je over een website en wil je leads genereren of een webshop en wil je sales genereren? Bepaal welke kanalen voor jouw doelen relevant zijn. Zo is Google Shopping relevant voor webshops, maar niet voor leadgeneratie. 

Moet je nog een website bouwen om marketing in te kunnen zetten voor de feestdagen? Lees dan hier onze Jimdo ervaringen en bouw razendsnel een website met deze websitemaker.

Beschik je al over een website of webshop en is er een marketingbudget beschikbaar, kijk dan vooral eens naar je doelgroep. Voor leadgeneratie is Facebook of LinkedIn mogelijk meer geschikt dan Google Ads. 

Tip 3: Bepaal thema's voor je campagnes

De feestdagen is een periode waarin consumenten echt koopgericht zijn en vooral op zoek zijn naar kortingsacties. Wil jij korting geven op een specifiek product, categorie of je hele assortiment, zorg dan dat het thema over heel je website terug te vinden is. 

Tip 4: Koppel content aan de thema's

Bezoekers van je website moeten in deze periode direct kunnen zien wat je te bieden hebt. Een kortingsactie met grote banner op de homepage van de website is natuurlijk een echte eyecatcher. Zorg dat deze communicatie websitebreed terugkomt en alle bezoekers van je website weet waar er koopjes te vinden zijn.

Tip 5: Zorg voor aantrekkingskracht

De communicatie met je acties mogen over alle kanalen die je inzet terug te vinden zijn. Via e-mailmarketing, Social Media en zelfs in je organische resultaten moet men direct kunnen zien welke producten er in de aanbieding zijn. Zo is het mogelijk om de korting uit te lichten in de meta descriptions of in het type product structured data. 

Meer verkeer tijdens de feestdagen? Download het SEO e-book gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

E-mail marketing campagnes verbeteren?

Download de gratis e-mail marketing E-book en haal direct meer omzet of leads uit je e-mail campagnes!