Het verschil tussen 'white hat' en 'black hat' SEO

Wat is het verschil tussen ‘White Hat’ en ‘Black Hat’ SEO (zoekmachine optimalisatie)? Tot welk punt zijn je werkzaamheden volgens de richtlijnen van zoekmachines als Google, Bing en Yahoo? We leggen het je uit!

Ontvang gratis SEO e-book

Wat zeggen de termen?

Weet je nog niet wat de termen ‘white hat’ en ‘black hat’ SEO willen zeggen? We leggen het je zo kort mogelijk uit:

  • White Hat SEO = Volgens de richtlijnen van de zoekmachine (bijvoorbeeld Google)
  • Black Hat SEO = Niet volgens de richtlijnen van zoekmachines (bijvoorbeeld Google)

Wat is White hat SEO?

Wanneer we white hat SEO toepassen richten we ons niet alleen op de zoekmachine, maar optimaliseren we websites juist voor de gebruiker. Is de content goed leesbaar en bevat deze relevante informatie voor de bezoeker? Is de website snel genoeg voor een optimale gebruikservaring? Kan de gebruiker snel vinden wat hij of zij zoekt? Allerlei aspecten die bij white hat SEO van toepassing zijn en waar zoekmachines als Google veel waarde aan hechten. Met white hat SEO worden er backlinks verzameld van externe domeinen en pagina’s die een meerwaarde hebben voor je website. Hoe beter jouw content, des te meer van deze websites er zullen verwijzen naar de relevante pagina op jouw website. De links naar jouw website zijn dan nuttig voor de lezers en gebruikers van de originele webpagina.

Wat is Black hat SEO?

Bij Black hat SEO probeer je op een onnatuurlijke wijze de relevantie van de website of pagina te pushen voor specifieke zoekwoorden. Zo wordt de content niet gericht op de bezoeker, maar enkel op het aantal zoekwoorden waar je op wilt ranken, bevat je website (mogelijk) veel duplicate content en verzamel je op onnatuurlijke wijze backlinks van irrelevante pagina’s en domeinen. Ook kan er cloaking voorkomen Met cloaking voorzie je zoekmachines van content die verborgen wordt voor de bezoeker. De website is hier de zoekmachine dus aan het misleiden. Hoe cloaking precies werkt zie je in de onderstaande video van Google.

Bekende problemen van Black hat SEO

Problemen of probeersels van Black hat SEO die veelal voorkomen zijn:

  • Keyword stuffing
  • Content schrijven om te schrijven (niet focussen op de bezoeker)
  • Actief linkbuilden met irrelevante pagina’s of spammy websites
  • Cloaking

Is SEO (zoekmachine optimalisatie) dood?

De vraag die we regelmatig krijgen: Is SEO dood? Nee, SEO is niet dood. Maar… (een hele grote maar) Black hat SEO zoals voorheen mogelijk was zal tegenwoordig helemaal geen of geen langdurig succes opleveren voor jouw organische vindbaarheid. Ga aan de slag voor de bezoeker, schrijf je content hiervoor en verzamel relevante backlinks van domeinen die passen bij je niche. Met White hat zoekmachine optimalisatie kan je grote stappen zetten richting een verbeterde organische vindbaarheid. Wat je hiervoor nodig hebt? Een gezond verstand, uitgestippelde strategie, geduld en vooral doorzettingsvermogen. Kijk zelf of je website geschikt is voor een goede organische vindbaarheid. Lees hier onze ContentKing SEO tool review en bepaal of deze SEO tool jou verder kan helpen!

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit