Google migreert de disavowtool naar het nieuwe Search Console

Google is al haar tools aan het migreren naar het nieuwe Search Console. Zo ook de disavowtool waarmee je links of domeinen kunt markeren als ongewenst. Ook is het nu mogelijk de lijst te downloaden en fouten te herkennen.

Ontvang gratis SEO e-book

Locatie van de disavowtool

De oude versie van Google Search Console is nu iets langer dan een jaar gesloten. Toch waren er nog een aantal tools via de oude interface te gebruiken. De disavowtool van Google was er daar één van, maar is nu overgezet naar het nieuwe Search Console. 

De tool is te vinden via: https://search.google.com/search-console/disavow-links 

De oude URL waarmee je de disavow link tool kon bereiken is nog wel functioneel, maar wordt geredirect naar de nieuwe URL. 

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Wat is er nieuw?

Niet veel. De tool werkt eigenlijk nog exact hetzelfde alleen is de interface aangepast naar de nieuwe versie van Search Console. Daarnaast is het nu mogelijk om het bestand met gedisavowde URL’s en domeinen te exporteren. Ook is er een foutrapport beschikbaar zonder limiet van maximaal 10 fouten.

Zo zag de disavow tool er voorheen uit
disavowtool Google
Zo ziet de disavow tool er nu uit

Beter ranken in Google met SEO? Download de gratis SEO e-book!

Waarom de disavow tool gebruiken?

Wanneer je erachter komt dat er websites of domeinen naar je eigen website verwijzen die je liever niet wenst, kan je deze markeren in een .txt lijst. Dit noemen ze de disavowlijst. Deze lijst kan je indienen bij Google Search Console waardoor Google deze backlinks zal negeren. Google zou het liefst zien dat je deze websites aanschrijft om de link te verwijderen, maar zo nu en dan is dat niet voldoende om de backlinks weg te halen. 

Wanneer je backlinkprofiel te veel over negatieve of spammy-backlinks beschikt, kan dit leiden tot penalties van Google. Met de disavowtool kan je deze backlinks en domeinen aangeven en zal Google de penalty opnieuw onder de aandacht brengen en mogelijk herzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit