De Google Sandbox, bestaat het echt of is het een mythe?

In dit artikel lees je alles over de Google Sandbox, wat het is, of het echt bestaat en wat je eraan zou kunnen doen om eruit te komen. 

Ontvang gratis SEO e-book

Wat is de Google Sandbox?

De Google Sandbox is een welbekende term voor SEO specialisten. De Sandbox is een filter die ervoor moet zorgen dat nieuwe websites niet zomaar geïndexeerd worden en een hoge ranking krijgen. Deze filter moet ervoor zorgen dat websites zich eerst moeten bewijzen alvorens zij aanspraak maken op een hoge indexering. Google zal het bestaan van deze filter echter altijd blijven ontkennen. 

Het Google Sandbox effect heeft niets te maken met penalties of andere straffen van Google. Het is een filter die ervoor zorgt dat nieuwe websites niet zomaar even hoog ranken in de zoekresultaten.

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Hoe herken je of je in de Google Sandbox zit?

Bij het lanceren van een nieuwe website kan het zijn dat je snel merkt dat deze goed geïndexeerd wordt. Je bent er helemaal klaar voor om verkeer aan te trekken en dan zie je de ranking plots helemaal instorten. Je gaat het zoeken in de content of de techniek van de website, maar niets helpt. Het belangrijkste wat je hier kan doen is geduld hebben, relevante content publiceren en kwalitatieve backlinks plaatsen. Je zit namelijk in de Google Sandbox!

Meestal krijgen nieuwe domeinen last van het Sandbox effect en merken oudere domeinen hier minder van. De leeftijd van de website is dus wel degelijk van belang of je in de Sandbox komt of niet. Niet iedere SEO specialist is het hier echter mee eens. Er zijn verschillende meningen over de domein leeftijd en het effect van de Sandbox op deze domeinen. 

Inkomende links zijn ook belangrijk voor het Sandbox effect. Hoe meer jonge domeinen er naar je nieuwe website verwijzen, des te meer je zal merken van de Sandbox periode. Het is dus belangrijk om backlinks te verzamelen van ‘oudere’ domeinen die daadwerkelijk organisch verkeer aantrekken. Hoe meer backlinks van deze kwalitatieve domeinen naar je website verwijzen, des te sneller je uit de Sandbox kan klimmen.  

Google Sandbox

Hoe kom je uit de Google Sandbox?

Om snel uit de Sandbox te komen zijn er een aantal tactieken die je kan uitvoeren. De vier tactieken die je kan gebruiken leggen we hieronder uit:

1. Registreer een oud domein of koppel oude domeinen

Een oud domein met een historie zal minder snel last ondervinden van de Sandbox. Shop je domeinen dus in een veiling of kijk bij webhosting providers voor domeinen met een verleden. Je hebt misschien minder keuze uit domeinen, maar omzeilt wel de Google Sandbox.

Het verzamelen van backlinks van oudere domeinen kan ook helpen sneller uit de Sandbox te komen.

2. Doe niets aan linkbuilding

Doe de eerste paar maanden niets aan linkbuilden. Denk hierbij aan een periode van 6 tot 9 maanden. 

Door niet aan linkbuilden te doen weet je zeker dat je geen negatief effect zal ondervinden van het Sandbox effect. Je loopt echter wel vertraging op met het hoger ranken op relevante zoekwoorden.

3. Kopieer linkprofielen van concurrenten

Zie je dat een bepaalde concurrent het erg goed doet op relevante zoekwoorden waar jij ook op wil ranken? Analyseer het linkprofiel van de concurrent met een tool als SEMrush of Searchmetrics. Aan de hand van de analyse kan je een lijst maken met backlinks van websites die je graag zou willen overnemen. Op deze manier bouw je snel waarde op die ook is toegekend aan concurrenten en kom je sneller uit de Sandbox. Koop dus niet klakkeloos waardeloze backlinks, maar spiegel het eigen profiel met dat van de concurrenten.

4. Neem de Sandbox voor lief

Niemand wil 6 tot 9 maanden wachten totdat een website begint te ranken. Toch is de Sandbox een goed initiatief om resultaten in Google beter te maken. Om de Sandbox op de beste manier aan te pakken kan je aan de slag gaan met de volgende activiteiten:

  • Verzamel volgers, likes en kliks naar je website vanuit Social Media kanalen
  • Plaats persberichten met backlinks op je merknaam
  • Ga bloggen en zorg voor relevante content

Met meer Social Media verkeer en signalen (volgers en likes) zal de zoekmachine je gaan erkennen als relevant en belangrijk. Op deze manier kruip je sneller uit de Sandbox.

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Is de Google Sandbox nuttig?

De Sandbox is feitelijk een positieve filter voor websites en zoekmachines. Zonder deze filter zouden de zoekresultaten vol staan met irrelevante websites die totaal geen toegevoegde waarde hebben voor bepaalde zoekwoorden en doelgroepen. Met deze filter kan Google websites uitdagen zich te laten zien en de websites die niet goed zijn eruit filteren. Het is niet leuk om in de Sandbox te zitten wanneer je echt serieus aan de slag wil gaan met je business, maar als je er eenmaal uit bent zal je merken dat je sneller goede resultaten kunt behalen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit