De 6 beste gratis SEO tools

Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd, kan een dure bedoeling worden als je naar tooling kijkt. Toch kan je met gratis SEO tools al heel veel te weten komen en aan de slag gaan met zoekmachine optimalisatie voor jouw website. Dit zijn de 6 beste gratis SEO tools!

SEMrush gratis proberen?

Wat zijn de beste gratis SEO tools?

SEO staat voor Search Engine Optimization en bestaat uit drie belangrijke pijlers, namelijk techniek, autoriteit en content. Om deze drie pijlers te kunnen optimaliseren heb je toegang nodig tot verschillende SEO tools, daar kan je simpelweg niet omheen. SEO tools zijn onmisbaar, maar hoeven niet duur te zijn. Je kan zelfs gebruik maken van gratis SEO tools die al heel veel informatie prijs kunnen geven waardoor jij aan de slag kunt gaan met zoekmachine optimalisatie. Welke 6 SEO tools we als beste hebben getest? Dat lees je hier!

1. Google Search Console

Google Search Console is een onmisbare tool voor iedere SEO specialist. De tool is gratis en geeft je alle informatie die je moet weten over hoe Google je website of pagina ervaart. Je kan binnen Search Console allerlei belangrijke informatie vinden over je website, zoals de snelheid, mobielvriendelijkheid, interne linkstructuur, inkomende links en crawlgegevens van de zoekmachine. Wil je direct weten hoe Google je website crawlt en beoordeeld? Gebruik dan Search Console!

2. Screaming Frog

Een andere tool waar de SEO specialist niet zonder kan is Screaming Frog. Met de Screaming Frog SEO Spider kan je de website crawlen zoals de zoekmachine dat ook doet. Je kan hierbij zelf kiezen welke user agent (zoekmachine) te gebruiken om erachter te komen waar zoekmachine tegenaan lopen bij het crawlen van je website. Je kan hiermee heel snel en eenvoudig zien wat de statuscodes, lengte van de on-page en off-page content is en herkennen waar je website nog verbetering nodig heeft. Screaming Fros is gratis te downloaden en geeft je de mogelijkheid met de gratis versie 500 URL’s te crawlen. 

thom van de donk

Ik kan niet zonder Google Search Console en Screaming Frog SEO Spider. De tools geven je in no-time zo veel gegevens over hoe zoekmachines je website ervaren. Dat is precies wat ik nodig heb in mijn dagelijkse werkzaamheden!

Thom van de Donk

SEO specialist - Happy Idiots

3. Google Analytics

Weer een tool van Google zelf. Niet zo gek natuurlijk, Google is met een marktaandeel in Nederland van ruim 98% op mobile nog steeds de belangrijkste zoekmachine om op te focussen. Google Analytics is niet zozeer een tool die je enkel voor SEO inzet, maar eigenlijk voor alle online marketingkanalen essentieel is. Google Analytics is een gratis web data platform waar je heel je website kunt doormeten. De tool geeft aan via welk kanaal de bezoeker de website heeft bezocht, wat de customer journey is geweest en of deze bezoeker heeft geconverteerd. Koppel Google Analytics met andere Google tools zoals Data Studio en Search Console en gebruik de resultaten om je SEO strategie uit te stippelen.

4. UberSuggest

Neil Patel’s SEO tool UberSuggest is gedeeltelijk gratis te gebruiken, maar geeft je in de basis al direct advies over de verbeterpunten van je website. Je kan naast zoekvolumes, de keyword difficulty en related keywords ook zien waar je concurrentie goed op scoort. Door te zien waar zij op ranken kan je jouw SEO strategie aanpassen en concurreren op deze zoekwoorden. 

5. SEMrush

De tool die over de hele wereld goed scoort binnen de SEO branche is SEMrush. Deze all-in-one SEO tool is niet voor niets een van de meest gebruikte tools in de industrie. Helaas is SEMrush niet volledig gratis, maar kan je wel 7 dagen gratis gebruik maken van de tool. Je kan één project aanmaken zonder een betaald account af te nemen. Ben je er nog niet zeker van welke tool je wil gaan gebruiken? Probeer dan SEMrush 7 dagen gratis en kom achter de enorme mogelijkheden die de tool te bieden heeft.

6. Yoast SEO

Beschik je over een WordPress website en wil je graag eenvoudig pagetitles, meta descriptions en content kunnen aanpassen of optimaliseren? Dan is de plugin Yoast SEO de beste keuze. De plugin is gratis te downloaden en geeft per individuele pagina inzage in de kwaliteit en opbouw van de content. Met het stoplicht systeem heb je een duidelijk beeld van hoe de pagina is ingericht. Groen is goed, oranje is redelijk en rood is niet goed. Yoast SEO is zeker niet leidend voor de SEO van je website of pagina, maar geeft zeker interessante inzichten over de status van je content.

Extra tips: GTmetrix en Answer The Public

GTmetrix is een overzichtelijke tool die je kan gebruiken om erachter te komen hoe de snelheid van je website is. Dat kan natuurlijk ook met Google Pagespeed Insights, maar in sommige gevallen is het goed om even van de Google tools af te stappen. Dat is de reden waarom we GTmetrix kunnen aanraden om de snelheid van je website te testen.

Answer The Public is een zoekwoorden tool waarmee je kan analyseren waar men naar vraagt. Vul je generieke zoekwoord in en kom erachter welke vragen de bezoekers ook wel gebruiken om op te zoeken. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

Meer verkeer naar je website?

Download de gratis SEO e-book met tips en tricks van één van de meest toonaangevende toolkits op de markt! Download de e-book en geniet van ruim 60 minuten leesplezier!

semrush seo toolkit