Bepaal jouw online marketing doelstellingen

Jouw online marketing doelstellingen voor 2021 bepalen? Zo doe je dat!

Ontvang gratis SEO e-book

Meten is weten

Nagenoeg alles op het gebied van online marketing is meetbaar. Dat is dan ook direct de sterke kracht van online marketing. Specialisten in de digitale marketing zullen het hier allemaal mee eens zijn. Voor veel ondernemers, managers en marketeers is het ontzettend prettig om doelen te kunnen bepalen welke nauwkeurig meetbaar zijn.

Hoe haal je meer rendement uit je investering? Wat is rendement in de ogen van de ondernemer, marketeer of marketingmanager? Wanneer is een online marketing campagne succesvol? Allerlei vragen die je op voorhand kan gebruiken bij het opstellen van je marketingdoelstellingen. 

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Opstellen van online marketingdoelstellingen

Iedereen heeft marketingdoelstellingen, zo ook online marketeers of ondernemers. Met de meetbare mogelijkheden, ook met Google Analytics 4, is het mogelijk om de online marketingdoelstellingen nog nauwkeuriger op te stellen. 

Toch zijn er nog genoeg mensen die aan het begin van het jaar geen (online) doelstellingen hebben geformuleerd. Hoe kan je dan bepalen of een jaar succesvol is geweest? Om goede online marketingdoelstellingen te kunnen formuleren voor jouw website of webshop hebben we enkele voorbeeld strategieën en doelstellingen geformuleerd.

1. Online marketingdoelstelling: Meer verkopen

Het aantal verkopen, oftewel transacties vergroten. De belangrijkste vraag is: wat mag een transactie kosten? Je wil meer verkopen binnen je webshop realiseren, maar niet ten koste van alles. Wanneer je hogere kosten hebt dan de transactie oplevert, ga je geen winst maken.

Hierbij enkele voorbeelden van gedetailleerde verkoopdoelstellingen:

 • Maandelijks 10% omzetgroei
 • Jaarlijkse stijging van 15% van het aantal transacties
 • Stijging van de gemiddelde orderwaarde
 • Stijging van het aantal terugkerende verkopen
 • Jaarlijks 10% minder marketingkosten per transactie (CPS = Cost Per Sale)

2. Online marketingdoelstelling: Leads genereren

Wil je zo veel mogelijk contactaanvragen, telefoontjes, e-mails of offertes ontvangen? Dat noemen we leads genereren. Een lead kan bijvoorbeeld een ingevuld contactformulier, e-mail of bel-mij-terug verzoek zijn.

Door de meetbaarheid van online marketing kan je in kaart brengen wat iedere lead waard is en wat een lead mag kosten.

Zou een accountant tevreden zijn als een lead €15,- kost? Ik denk van wel. Hierbij nog enkele voorbeelden van leaddoelstellingen:

 • Aantal leads per maand verhogen
 • Aantal telefonische contactopnames verhogen
 • Aantal downloads van een whitepaper verhogen
 • Kwaliteit van de leads verbeteren
 • Aantal offerte-aanvragen verhogen

3. Online marketingdoelstelling: Bereik vergroten

Ben je net begonnen met je website of webshop en wil je graag snel meer verkeer realiseren? Je online marketingdoelstelling kan dan zijn om het bereik te vergroten. Met dit doel wil je meer mensen bereiken die binnen je doelgroep vallen. 

Het vergroten van je bereik kan door middel van verschillende online marketing disciplines. De discipline die hiervoor het meest wordt gebruikt is SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie. Lees hier onze SEO trends voor 2021 en kom erachter wat jij kan doen om je bereik te vergroten.

Wil je echt top-of-mind blijven en een groter bereik realiseren? Ga dan ook eens kijken naar de combinatie tussen verschillende disciplines. Zo kan Social Media jou helpen om specifieke doelgroepen te bereiken en het bereik te vergroten. Lees hier de Social Media trends voor 2021.

Enkele gedetailleerde doelstellingen op gebied van bereik:

 • Meer personen binnen een bepaalde leeftijd in een specifieke regio bereiken
 • Bereik van een doelgroep met een bepaalde frequentie
 • Herhalingsbezoeken op de website

Meer verkeer naar je website? Download het SEO e-book gratis!

Hoe bepaal je een online marketingdoelstelling?

De bovenstaande voorbeelden zijn slechts een aantal doelstellingen die je kan gebruiken ter inspiratie. Natuurlijk zijn er veel meer en veel specifiekere doelstellingen te bedenken. Zo kan je een doelstelling bepalen voor een specifiek kanaal, bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Daarnaast kan het ook een doelstelling zijn om een eigen website te maken

Het bepalen van jouw doelstelling is afhankelijk van de situatie waarin jij je bevindt. Draai je al jaren mee in de online marketing en is er al veel data beschikbaar om campagnes op te sturen? Dan kan je mogelijk meer sturen op marketingdoelstellingen op het gebied van doelgroep en kwaliteit. 

Ben je pas net begonnen of is je website nog niet eens online? Dan is het afronden van de website of bereiken van meer mensen een realistischere doelstelling.

Heb je jouw online marketingdoelstelling concreet vormgegeven? Zorg er dan voor dat alle doelen te meten zijn en je eind 2021 kan evalueren!

Reacties zijn gesloten.

Deel dit bericht

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Recente artikelen

Hoe goed is jouw SEO kennis?

Doe de SEO quiz!

E-mail marketing campagnes verbeteren?

Download de gratis e-mail marketing E-book en haal direct meer omzet of leads uit je e-mail campagnes!